Četros novados pret ērču encefalītu bērnus tomēr nepotēs

Lai gan šogad pret ērču encefalītu par valsts naudu bija plānots vakcinēt bērnus 33 novados, naudas vismaz četriem no tiem nepietiks.

Pēc tam kad saņemtas ziņas no ģimenes ārstiem par nepieciešamo vakcīnu skaitu, izrādījies, ka vakcinējamo bērnu ir vairāk nekā atvēlēts naudas vakcīnu iepirkumam, tāpēc nolemts četros novados, kuros saslimstība ar ērču encefalītu iepriekšējos gados bijusi zemāka, potēšanu par valsts naudu atlikt.

Šogad Latvijas Infektoloģijas centrs, kas koordinē bērnu vakcināciju, paziņoja, ka par valsts budžeta līdzekļiem bērnus vakcinēs 33 Latvijas novados jeb tā sauktajās endēmiskajās teritorijās. Tās noteiktas, pamatojoties uz datiem par konkrētajā vietā reģistrētiem saslimšanas gadījumiem attiecīgās teritorijas iedzīvotāju vidū iepriekšējo piecu gadu laikā, pārrēķinot uz 100 000 teritorijas iedzīvotāju. Vidējais rādītājs Latvijā ir 11,96 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, tomēr novados, kuros vakcināciju veiks par valsts līdzekļiem, šis rādītājs ir daudz lielāks par vidējo, piemēram, visaugstākā saslimstība pēdējo piecu gadu laikā reģistrēta Alsungas novadā (97,21 uz 100 000 iedzīvotāju). Bērni, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta kādā no šīm teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.

Tomēr, kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošā informācija, vairākos novados ģimenes ārsti paziņojuši, ka naudas trūkuma dēļ bērnus nevakcinēs arī iepriekš izziņotajos ērču rajonos; potes par valsts naudu tikšot tikai tiem, kuriem nepieciešama pēdējā, trešā pote (vakcinējoties pret ērču encefalītu, ir nepieciešamas trīs potes – pirmās divas ar mēneša starpību un trešā pēc gada).

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciāliste Inese Skrastiņa Neatkarīgajai apliecināja, ka vakcinācija pretēji plānotajam patiešām par valsts naudu netiks organizēta četros novados – Gulbenes, Madonas, Saulkrastu un Ķeguma. «Pēc izvērtēšanas un endēmisko novadu noteikšanas mēs ģimenes ārstiem nosūtījām pieprasījumu, cik potes šogad būs nepieciešamas, un saņēmām informāciju, kas liecina, ka vakcīnu pieprasījums šogad ir par 67% lielāks, nekā bija prognozēts,» situāciju izskaidro I. Skrastiņa. LIC vērsās Veselības ministrijā (VM) ar jautājumu: ko šādā situācijā darīt, jo bija skaidrs, ka naudas visiem jau iepriekš izziņotajiem 33 novadiem nepietiks. Nolemts valsts finansēto vakcināciju uz laiku atlikt četros novados.

VM speciāliste Egita Pole skaidro, ka šie četri novadi ir tādi, kuros iepriekšējos gados bērnus par valsts naudu vēl nevakcinēja. To cerēja uzsākt šogad. Novados, kuros jau līdz šim bija valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, šogad iedzīvotāji daudz aktīvāk interesējas par iespēju potēt bērnus, tā varētu būt izskaidrojams tik ievērojams pieprasījuma pieaugums, saka E. Pole. Viņa uzsver, ka tomēr šajos četros apdalītajos novados par valsts naudu vakcinēs bērnus bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus.

Dati liecina, ka šajos četros novados no 33 ir zemākā saslimstība ar ērču encefalītu, taču tā minimāli atšķiras no dažiem novadiem, kuros potēšana par valsts naudu būs, piemēram, Madonas novadā, kur nepotēs, rādītājs ir 24,43, bet Tukumā, kur potēs – 24,56.

Valsts norēķinu centrā nevarēja pateikt, cik naudas pietrūcis bērnu vakcinācijai šajos novados, taču vakcīnas nodrošināšanai 2011. gadā ieplānoti 253 182 lati (bez PVN).

***

UZZIŅAI

Vidējā saslimstība ar ērču encefalītu (gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju)

Madonas novads 24,43

Saulkrastu novads 22,79

Gulbenes novads 22,26

Ķeguma novads 22,04

Visaugstākā saslimstība Alsungas novadā 97,21

Viszemākā – Daugavpils novadā 0,71

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais