Asins donorus aicinās ar īsziņām

Katru dienu Valsts asinsdonoru centram ir jāizsniedz 100 devu asins preparātu, kas nozīmē, ka tikpat vai vairāk asinsdonoriem ir jāziedo asinis. «Mēs nekad nevaram paredzēt, kurā brīdī kādas asinsgrupas asinis būs nepieciešamas, tāpēc ikviens donors ar jebkuru asins grupu ir svarīgs,» uzsver Valsts asinsdonoru centra (VADC) Donoru nodaļas vadītāja Irēna Danilāne.

No šīs nedēļas Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja reģistrēties īsziņas saņemšanai ar aicinājumu ziedot asinis brīdī, kad slimniekiem būs nepieciešamas tieši attiecīgās grupas asinis. Potenciālo donoru datubāzē reģistrētie iedzīvotāji, norādot savu asins grupu un sev tuvāko asins nodošanas vietu, mobilajā telefonā saņems īsziņu, kad pārliešanai būs nepieciešamas viņa norādītās grupas asinis. Projekta autori norāda, ka tas ir vienkārši izdarāms: atver portālu draugiem.lv un sadaļā Asinsdonori ieraksti savu vārdu, uzvārdu, asins grupu un tālruņa numuru. Ja gadījumā cilvēkam nav informācijas par savu asinsgrupu, var ierakstīt atbildi nezinu un, kā stāsta I. Danilāne, informāciju var noskaidrot asins nodošanas vietā, tāpat – noderīgas ikvienam cilvēkam ir tās analīzes, kuras veic pēc asins nodošanas, lai noskaidrotu, vai tās būs derīgas citiem pacientiem, piemēram, uz vīrusu klātbūtni organismā. Citviet par šādām analīzēm ir jāmaksā barga nauda, bet asinsdonoriem tas tiek apmaksāts par valsts budžeta līdzekļiem. Tikai, lai tās uzzinātu, dažas dienas vēlāk ir jāpiezvana uz bezmaksas VADC tālruni 80000003.

Internetā veiktā aptauja parāda, ka cilvēki labprāt iesaistītos donoru kustībā. I. Danilāne norāda: akcija Esi sasniedzams ir domāta cilvēkiem, kuri domājuši kļūt par donoriem, bet to vēl nav izdarījuši, kā, arī, protams, lai arvien vairāk cilvēki uzzinātu par šādu iespēju. Daktere kā pozitīvu faktu min, ka donoru vidējais vecums ir «kļuvis jaunāks» – pašlaik tas ir 29 adi, vēl nesen tas bija 40 gadu. Pirmreizējo donoru vecums ir 25 gadi. Pēdējo divu gadu laikā būtiski sarucis donoru skaits – ja 2008. gadā bija vairāk nekā 44 000 donoru, tad pērn – apmēram 37 000.

***

UZZIŅAI

Kā kļūt par potenciālo donoru?

Reģistrējies par asins donoru www.draugiem.lv/asinsdonori

Norādi savu asins grupu un tuvāko pieejamo asins ziedošanas vietu

Kad pārliešanai būs nepieciešamas tieši tavas grupas asinis, tevi uzrunās* ar īsziņu!

*Ne biežāk kā četras reizes gadā

Avots: Valsts asinsdonoru centrs

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais