Sola nākamnedēļ sākt vakcināciju pret gripu

Iedzīvotāju vakcinācija pret sezonālo gripu Latvijas Infektoloģijas centrā varētu sākties nākamās nedēļas sākumā, informēja Infektoloģijas centrā.

Iepriekš Infektoloģijas centra direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse sacīja, ka vakcināciju plānots sākt pēc 8.oktobra.

Pēc Ķūses stāstītā, vakcīna pret sezonālo gripu saturēs antivielas pret diviem A grupas un vienu B grupas vīrusu, ņemot vērā veiktos pētījumus par iespējamo šajā sezonā cirkulējošo gripu, taču vakcīna pret jauno gripas AH1N1 vīrusu Infektoloģijas centrā pieejama nebūs, un vismaz pagaidām nav plānu par tās iepirkšanu.

Tāpat Ķūse stāstīja, ka atsevišķās ģimenes ārstu praksēs un medicīnas iestādēs sezonālās gripas vakcīna jau pieejama un iedzīvotāji var par to sākt interesēties un uzsākt vakcinēšanos.

Tai pat laikā pret jaunās gripas AH1N1 vīrusu vakcīnas pieejamas nebūs, jo naudas šīm vakcīnām veselības budžetā nav, taču Veselības ministrija turpinot sarunas ar Eiropas Komisiju par centralizētu vakcīnu iepirkumu.

Sākotnēji speciālisti prognozēja, ka jaunā gripa šogad varētu plaši izplatīties Latvijā, taču pēdējo nedēļu laikā jauni šīs gripas saslimšanas gadījumi LIC konstatēti netika un joprojām reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits nepārsniedz skaitli 30.

Jau ziņots, ka potēties pret gripu iedzīvotājiem jau ir iespēja SIA "Vakcinācijas dienests", kurš iedzīvotāju vakcināciju uzsāka iepriekšējā nedēļā.

Tāpat ziņots, ka vakcīna ir efektīvākais gripas profilakses līdzeklis. Īpaši nozīmīga vakcinācija ir riska grupas pacientiem, tas ir, tiem, kas sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem. Šīm pacientu grupām 50% no vakcīnas summas apmaksā valsts.

Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni 70 dienās pēc vakcīnas saņemšanas. Turklāt pret gripu jāpotējas katru gadu, jo katru gadu izplatās dažādi gripas vīrusi, līdz ar to vakcīna tiek izgatavota atbilstoši cirkulējošam vīrusam.

Ar gripu slims cilvēks vīrusu izdala līdz piektajai vai septītajai slimības dienai. Parasti gripa sākas akūti, ar drebuļiem, augstu temperatūru, kura pārsniedz 39 grādus, kaulu laušanas sajūtu, bet nopietnākos gadījumos - pat ar asiņošanu no deguna.

Vislabākais vieds, lai sevi un apkārtējos sargātu no gripas, ir vakcinācija, taču medikamentu ziņā pret gripu noder remantadīns un amantadīnu saturošie medikamenti. Tāpat arī oseltamivīru un zanamivīra medikamenti, kurus var izmantot ne tikai A gripas, bet arī pārējo gripas vīrusu ārstēšanā.

Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Kā norāda SIA "Vakcinācijas dienests" vadītājs Uģis Glāzītis, speciālisti prognozē, ka, iespējams, šoziem ar jauno gripu Eiropā saslims vairāki miljoni cilvēku.

Tāpat ziņots, ka jaunās gripas vakcīna maksā no 2,50 līdz 20 ASV dolāriem (1,23-9,8 latiem) par devu. Par to paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcīnu pētījumu vadītāja Marī Pola Kīni.

Viņa arī brīdināja, ka vakcīnu nebūs pietiekami daudz pasaules iedzīvotājiem, norādot, ka iedzīvotājiem nevajadzētu pilnībā paļauties uz vakcīnu, bet gan spert citus profilakses soļus, piemēram, izvairīties no lielām ļaužu masām un ievērot personīgo higiēnu.

"Industrija izmantos dažādotu cenu, līdz ar to turīgajām valstīm būs jāmaksā 10-20 ASV dolāri par devu, vidēji turīgām valstīm - puse no tā un nabadzīgajām valstīm - atkal vēl uz pusi mazāka cena," skaidroja Kīni.