Ārstu biedrība vēršas pret ārstu nomelnošanu

© Scanpix

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vēršas pret sistemātisku ārstu nomelnošanas kampaņu un profesionālā goda aizskaršanu, nra.lv informēja biedrības vadītājs Pēteris Apinis.

Zem Veselības ministrijas lozunga Ārstējies nepārmaksājot un rosinājuma rakstīt receptēs starptautiskus medikamentu nosaukumus un aptiekām izsniegt cenas ziņā lētākos medikamentus LĀB saskata aptieku ķēžu vēlmi pilnībā kontrolēt medikamentu apriti Latvijā, nosakot, kuru no analogiem medikamentiem izvēlēties pacienta ārstēšanai.

Ārstu biedrība saredz nopietnu apdraudējumu gan ārsta profesionālajai darbībai, gan pacienta veselībai, ja ārsts tiek izslēgts no loģiska terapeitiskā procesa: pacients – ārsts – farmaceits – pacients un tiek ierobežota ārsta profesionālā darbība. Ārsts ir ieinteresēts sava pacienta veselības atjaunošanā un ieteiks konkrētam pacientam piemērotāko terapiju, tai pašā laikā mūsu valsts iedzīvotāju maksātnespēja par savu veselības aprūpi ir visiem labi zināma un ārsta ikdienā jau pašlaik lielu daļu no viņa darba laika aizņem saruna par ārstēšanas, tostarp zāļu, izmaksām.

Latvijas Ārstu biedrībai nav konkrētu ziņu par presē plaši izvērsto informāciju, kā firma KRKA finansiāli ietekmējusi ārstus medikamentu izvēlē, bet mūsu viedoklis ir pilnīgi skaidrs – Ārstu biedrība nosoda jebkuru pretlikumīgu rīcību neatkarīgi no tā, kas būtu tās veicējs. Minēto gadījumu jau analizē Veselības inspekcija un KNAB, kas izpētīs reālo situāciju un pieņems konkrētus lēmumus. Ārstu biedrība kategoriski iebilst pret gadījuma vispārināšanu un ārstu publisku nomelnošanu, kas ir aizvainojoši un pazemojoši nozarē strādājošajiem. Kampaņas pret atsevišķiem ārstiem piesegā var netraucēti attīstīties tiešām nopietns drauds nozarei un pacientiem – lieltirgotavu ķēdes. Latvijas Ārstu biedrība kopā ar Latvijas Farmaceitu biedrību un arī zāļu ražotājfirmām jau vairakkārt Veselības ministrijai ir norādījusi uz šīs situācijas riskiem.

Zāļu ražotāju atbalsts medicīnas zinātnei un ārstu profesionālajai pilnveidei ir akceptēta starptautiska prakse un Latvijas ārstiem – arī reāla iespēja mūsu valsts iedzīvotājiem sniegt pasaules līmenim atbilstošu mūsdienīgu veselības aprūpi. Latvijas Republikas normatīvie akti paredz, ka ārstiem ir obligāta mūžizglītība un resertifikācija specialitātē. Tās ir nopietnas finansiālas izmaksas, kuras valsts ar savu medicīnas darbinieku algu politiku pašlaik pat necenšas risināt. Līdz ar to zāļu firmu atbalsts ārstu izglītībai ārvalstīs, konferencēm, pieredzes apmaiņai, literatūras iegādei ir viens no ceļiem, kā uzturēt un paplašināt mūsu zināšanas.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais