Madonas slimnīcas aizstāvji konkrētas atbildes nesaņem

© Dzintra Stradiņa

Aizstāvot savas pilsētas slimnīcu, ceturtdien pusdienlaikā pie Madonas slimnīcas pulcējās vairāki simti madoniešu. Cilvēki vēlējās dzirdēt konkrētas atbildes par Madonas slimnīcas turpmāko nākotni, tomēr tādas nesagaidīja.

Madonas slimnīca ir viena no tām ārstniecības iestādēm, kuras darbību izvērtē Veselības ministrijas (VM) izveidotā komisija, tāpēc nebūtu pareizi pašlaik izteikt kādus minējumus vai pateikt konkrētu rezultātu, pēc viesošanās Madonā Neatkarīgajai atzina VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis.

Vairāki simti cilvēku dienas vidū pulcējās pie Madonas slimnīcas – piketētāju skaits varētu būt sasniedzis pat 600. Cilvēki gaidīja atbraucam komisiju no Rīgas, arī veselības ministru Juri Bārzdiņu (ZZS), lai gan jau iepriekš bija zināms, ka komandējuma dēļ ministrs Madonā nevarēs ierasties. Pikets tika rīkots pēc iedzīvotāju iniciatīvas, kuri pirms tam jau īsā laikā bija savākuši 16 000 parakstu savas slimnīcas aizstāvībai. Piketā piedalījušies arī slimnīcu vadītāji no Ogres, Cēsīm, Aizkraukles, Smiltenes, jo lokālo slimnīcu un vispār veselības aprūpes sistēmas nākotne ir aktuāla ne tikai Madonā. Piketētāji iztaujāja Juri Bunduli, tomēr, kā atzina piketa dalībnieki, nekādas konkrētas atbildes netika saņemtas, tā vietā – stāsts par finansiālo situāciju veselības aprūpes nozarē.

VM darba grupa, kas izvērtē lokālajās slimnīcās un traumpunktos sniedzamās palīdzības daudzumu un darba organizāciju, no februāra līdz aprīlim plāno apmeklēt visas 11 izvērtējamās slimnīcas. «Konkrēts lēmums vēl nevar tikt pieņemts, jo vēl visas slimnīcas nav apmeklētas,» uzsver J. Bundulis, «katrā slimnīcā vērtējam lokālo slimnīcu vidējos rādītājus un izvērtējam konkrēto slimnīcu. Mūs interesē, kādā līmenī konkrētā slimnīca var nodrošināt iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumus. Secinājumi parādīsies darba grupas ziņojumā.» Tas, ko darba grupa var apsolīt, ir ierakstīt ziņojumā visus objektīvos secinājumus un novērtējumu, kas būs iegūti, un tikai loģiski, pēc J. Bunduļa teiktā, ja no tā vadīsies valdība, pieņemot lēmumu. Madonas slimnīcā ir «vairākas lietas stipri virs vidējā lokālo slimnīcu līmeņa». Atšķirībā no citām lielākajai daļai ārstu Madonas slimnīca ir pamata darbs – tātad nodrošināta ar speciālistiem. Otrkārt, 80% madoniešu ārstējas tieši Madonā, nevis citur – Valmierā vai Rīgā. Vēl Madonas ārsti ātri pieņem lēmumus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais