Izstrādās grozījumus, lai zāļu cenas aptiekās nepārkāptu maksimālo robežu

Aptiekas cenai visos gadījumos jāsakrīt ar Zāļu valsts aģentūras mājaslapā norādīto maksimāli pieļaujamo cenu, un pacientam ir tiesības prasīt, kāpēc aptieka tirgo dārgāk, Neatkarīgajai strikti paskaidro Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Tā kā pat valsts iestādes dažādi traktē šos nosacījumus, Veselības ministrija (VM) sasaukusi darba grupu un, visticamāk, sagatavos grozījumus Ministru kabineta noteikumos.

Izveidojusies interesanta situācija, kurai iepriekš atbildīgās iestādes nebija pievērsušas uzmanību, proti, tā aktualizējusies, kad cilvēki arvien vairāk vēlas pārbaudīt, vai tā cena, par kādu pacienti nopirkuši konkrētu medikamentu, nav augstāka par ZVA maksimāli pieļaujamo cenu. Neatkarīgā rakstīja par aptiekā nopirktām holesterīnu mazinošām zālēm, kuras aptiekā maksājušas 10,47 latus, bet maksimāli pieļaujamā cena ir 8,81 lats. Tātad aptieka varētu būt pārkāpusi noteikumus. Tomēr, kā noskaidrojās Veselības inspekcijā (šī iestāde izskata sūdzības par zāļu cenu), ir gadījumi, kad aptiekas nevar saukt pie atbildības par dārgāku zāļu tirdzniecību, jo tās tirgo medikamentus, iegādātus senāk un deklarētus par augstāku cenu. "Ir gadījumi, kad zāļu cena aptiekā par vairākiem latiem pārsniedz publicēto maksimāli pieļaujamo, bet pēc mūsu veiktajām kontrolēm konstatēts, ka aptiekā no pacienta pieprasītā zāļu cena bijusi likumīga," skaidro VI speciāliste Ieva Raboviča. Zāļu ražotājs deklarē zāļu cenu konkrētā laika posmā, piemēram, janvārī kādām konkrētām zālēm deklarē cenu pieci lati. ZVA sistēmā pēc mēneša tiek aprēķināta maksimāli pieļaujamā aptiekas cena, ar ko var iepazīties katrs iedzīvotājs un salīdzināt ar medikamenta cenu aptiekā. Bet, ja ražotājs nākamajā mēnesī ZVA šīm pašām zālēm deklarē cenu divi lati, pamatojoties uz ražotāja deklarēto cenu, pēc mēneša atkal ZVA sistēmā tiek aprēķināta maksimāli pieļaujamā aptiekas cena. Šādā situācijā aptiekas netiek uzskatītas par vainīgām, taču tādu gadījumu esot maz. Pārsvarā tiek konstatēts, ka zāļu cenu pārsnieguši zāļu vairumtirgotāji, neievērojot noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem noteiktās prasības. Tad VI uzsāk administratīvo lietvedību (sods var būt līdz pat 5000 latu) saistībā ar zāļu vairumtirgotājiem.

Cits viedoklis Zāļu valsts aģentūrai: aptiekas cenai ir jāsakrīt ar ZVA mājaslapā norādīto maksimāli pieļaujamo cenu, un tai nav rekomendējošs raksturs. "Norādītā cena ir konkrētam produktam konkrētajā laikā un saistoša farmaceitam," saka ZVA speciāliste Sanita Skaidrā. Tā ir aktuāla versija, un pacientam jāvadās pēc ZVA norādītās cenas. Ja tā nesakrīt ar konkrētās aptiekas piedāvāto cenu, tad jāvēršas pie farmaceita pēc skaidrojuma vai jādodas uz citu aptieku, kurā cena sakritīs ar ZVA norādīto cenu.

VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis apliecina, ka ir informēts par problēmu un tāpēc plānota nozares darba grupa, lai pārrunātu, kā novērst gadījumus, kad aptiekas cena nesakrīt ar publiski norādīto. "Pēc būtības, ja ražotājs deklarē savu cenu, tā kļūst publiska, un, līdz ko ir aprēķināta maksimāli pieļaujamā, nevienā aptiekā tā vairs nedrīkstētu būt augstāka," saka J. Bundulis. Viņš domā, ka tiks sagatavoti grozījumi.

***

ZĀĻU CENAS

Zāļu maksimāli pieļaujamo aptiekas cenu nosaka, ņemot vērā ražotāja deklarēto cenu.

Ražotājam cena Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) jāpaziņo mēnesi pirms medikamentu izplatīšanas Latvijas tirgū un tikpat savlaicīgi pirms cenu paaugstināšanas vai pazemināšanas.

Ražotāja deklarētajai cenai piemērojot attiecīgos koeficientus, ZVA aprēķina produktu maksimāli pieļaujamo cenu aptiekās, un sistēmā jaunā cena parādās ražotāja norādītajā datumā.

To var pārbaudīt www.zva.gov.lv

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais