Madonieši cenšas nosargāt savu slimnīcu

Ja Madonas slimnīca vasarā pārtrauktu uzņemt neatliekamos pacientus, mūs, madoniešus, vestu uz Vidzemes slimnīcu Valmierā. Tas būtu neprāts! Tā Neatkarīgajai saka pilsētas iedzīvotāju interešu aizstāvji.

Aizstāvot Madonas slimnīcu, šodien Madonā notiek iedzīvotāju pikets. Par slimnīcas saglabāšanu – neatliekamās medicīniskās palīdzības sniedzēju – parakstījušies gandrīz 16 000 iedzīvotāju.

Madonas slimnīcu šodien plāno apmeklēt Veselības ministrijas izveidotā komisija, lai izvērtētu Madonas slimnīcas darbu un spriestu par tās turpmāko likteni. Līdz šim darba grupa, kurā pārstāvēti ne tikai ierēdņi no VM, bet arī pašvaldību savienības, slimnīcu biedrības, dažādu citu valsts dienestu speciālisti, bijusi jau četras slimnīcās. Darba grupa strādā pēc valdības uzdevuma VM izstrādāt stacionāro ārstniecības iestāžu darba kvalitātes vērtēšanas kritērijus, kā arī sniedzamo pakalpojumu apjomu un apmaksas kārtību no 2011. gada 1. jūlija lokālajās ārstniecības iestādēs. Lai arī VM skaidro, ka darba grupas mērķis nav izlemt, kuru slimnīcu saglabāt un kuru pārprofilēt, tomēr vietējos iedzīvotājos valda skepse un neticība, tāpat neizpratne, kā slimnīcu pārveidošana varētu uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību laukos. Tieši tāpēc Madonas pilsētas iedzīvotāju interešu aizstāvības biedrība šodien organizē piketu pret iespējamo Madonas slimnīcas statusa maiņu. Iedzīvotāju tiesību aizstāvības biedrības vadītāja Jeuženija Adamoviča norāda, ka cilvēki uztraukti par radušos situāciju ap Madonas slimnīcas kā diennakts stacionāra turpmāko likteni, tāpēc vēlas aktīvi izteikt savu attieksmi pret iecerēto valdības lēmumu, par ko arī liecina paraksti, kuri jau iesniegti valdībai un Saeimai. Valdības ieceri Madonas slimnīcu pārprofilēt par dienas stacionāru iedzīvotāji uzskata par neprātu.

Savukārt madoniešu organizācija Caritas Madona darba grupas pārstāvjiem iesniegs mapi ar biedrībai adresētajiem iesniegumiem, vēstulēm par slimnīcas reformu. "Pilnīgi visās vēstulēs ir stingrs protests pret slimnīcas pārveidošanu par dienas stacionāru, cilvēki pauž savu viedokli un dod vērtējumu, kāpēc iestājas par slimnīcas saglabāšanu," saka Caritas Madona vadītāja Sandra Zariņa, "viena lieta ir skaitļi, kvotas, bet otra – ko slimnīcas pārveide nozīmēs ģimenēm, bērniem, pensionāriem. Nevar visu skatīt tikai no statistikas." S. Zariņa uzsver: lai arī mūs mierina, ka lokālās slimnīcas netiks slēgtas, bet pārveidotas, es vēlos teikt, vai tad tā nebūs slēgšana, ja slimnīca strādās tikai pa dienu? Iedzīvotāji skeptiski vērtē ideju, ka Madonas slimnīcas pārprofilēšanas gadījumā neatliekamā palīdzība tiktu sniegta Valmierā (vairāk nekā 100 km tālu) vai Jēkabpilī (apmēram 65 km). "Tā būtu represija pret mūsu cilvēkiem," spriež sabiedriskie aktīvisti Madonā.

Slimnīca Madonā tika rekonstruēta un jaunais korpuss uzbūvēts 2001. gadā. 2008. gadā Madonas slimnīca ieguva Veselības ministrijas balvu kā labākā ārstniecības iestāde.

Lai gan VM cenšas mīkstināt sabiedrības aso noskaņojumu pret slimnīcu reformu, skaidrojot tās nepieciešamību veselības aprūpes pakalpojumu attīstībā, satraukuma sēklu iesēja Finanšu ministrijas dati par to, ka šāgada budžeta konsolidācijai nepieciešamos līdzekļus varētu iegūt, pārprofilējot par dienas stacionāriem 9 no 11 lokālajām slimnīcām. Konkrētu atbildi, vai tiešām tas īstenosies un vai tieši tādā apmērā, VM pašlaik nesniedz, jo tieši tāpēc esot izveidota darba grupa. Pirms nepilniem diviem gadiem Latvijā jau tika reformētas deviņas slimnīcas, pārveidojot tās par aprūpes slimnīcām. Pret vienas no slimnīcām – Bauskas – reformēšanu iebilda iedzīvotāji, arī piketējot, kas beidzās pat ar bruņota spēka lietošanu pret iedzīvotājiem.

***

UZZIŅAI

Lokālās slimnīcas, kuras jau vērtētas

Ogres slimnīca

Tukuma slimnīca

Jūrmalas slimnīca

Dobeles un apkārtnes slimnīca

Lokālās slimnīcas,

kuras vēl vērtēs

Madonas slimnīca

Cēsu klīnika

Krāslavas slimnīca

Preiļu slimnīca

Alūksnes slimnīca

Gulbenes un Balvu slimnīcas apvienība

Kuldīgas slimnīca

Avots: Veselības ministrija

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais