Latvijā cilvēki par zālēm pārmaksā miljonus

Lai gan daudziem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā ir līdzvērtīga efektivitāte, pacienti izvēlas iegādāties dārgākas zāles. Pēc Veselības norēķinu centra datiem, pērnā gada 11 mēnešos pacienti pārmaksājuši vairāk nekā astoņus miljonus latu.

Uzsākot kampaņu Ārstējies nepārmaksājot!, Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis norāda: iedzīvotāji no sava maka pārmaksā un tikai pēc tam, kad zāles iegādājušies, uzzina, ka ir līdzvērtīgas efektivitātes zāles par zemāku cenu. Gadā pacienti pārmaksā ap 10%, bet konkrētos skaitļos šīs summas ir vēl iespaidīgākas – 2009. gadā pārmaksāti 7,5 miljoni, pērn nepilna gada laikā 8,2 miljoni latu.

Valsts 100, 75 vai 50% apmērā atkarībā no diagnozes apmaksā lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles, taču, ja pacientam izrakstīts dārgāks medikaments, starpība starp lētāko un dārgāko jāsamaksā pacientam. Veselības ekonomikas centra (VEC) direktore Daiga Behmane skaidro: kampaņas laikā mēs ceram izglītot cilvēkus, ka pastāv izvēle starp lētākām un dārgākām vienādas iedarbības zālēm, vēlamies iedrošināt pacientus uzdot jautājumus ārstam un farmaceitam par lētākiem medikamentiem. VEC zāļu patēriņa analīze liecina: pārsvarā terapijā lieto dārgākos līdzvērtīgas efektivitātes medikamentus vai to kombinācijas, kurus iegādājoties, pacientam ir būtiski jāpiemaksā. «Ārsti izraksta virkni zāļu, un pacients, aptiekā ieraugot, cik tas viss maksā, saprot, ka nevar atļauties,» stāsta D. Behmane.

Ministru kabineta noteikumi paredz: ārstam ir jāpaskaidro pacientam, kādas ir alternatīvas, un, izrakstot kompensējamās zāles, receptē viņš var norādīt, ka tās drīkst aizvietot. Tāds pats pienākums – piedāvāt lētākās zāles – ir arī farmaceitam aptiekā. Pasaules veselības organizācijas Eiropas Reģionālā biroja eksperts Kēss de Jonhēre atzīst, ka ar šo kampaņu Latvija iet citu valstu pēdās, kuras mudina pacientus vairāk lietot patentbrīvos jeb ģenēriskos medikamentus. Lielbritānijā tagad 80% gadījumu tiek izrakstīti šādi medikamenti.