Iedzīvotājiem neesot jābaidās, ka liks maksāt par ātrās palīdzības ierašanos

Lai arī Ministru kabineta sēdē šodien valdība apstiprināja jaunu neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta un Katastrofu medicīnas centra (KMC) maksas pakalpojumu cenrādis, kas paredz maksu arī par nepamatotu izsaukumu. Neatliekamā palīdzība (NMP) iedzīvotājiem arī turpmāk tikšot nodrošināta bez maksas, uzsver Veselības ministrijā.

„Iedzīvotājiem nav jābaidās, vai par brigādes izsaukumu nebūs jāmaksā, jo pacients nevar objektīvi izvērtēt savu veselības stāvokli. NMP dienestā strādā kvalificēti, speciāli apmācīti mediķi un katru izsaukumu izvērtē pēc ļoti stingriem kritērijiem, lai atpazītu situācijas, kas ir bīstamas pacienta dzīvībai vai veselībai un kad brigādei jāierodas nekavējoties,” skaidroja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders. Gadījumos, kad izsaukums nav veselībai vai dzīvībai kritisks un nav NMP dienesta kompetencē, pacientam ir iespēja telefoniski konsultēties ar dežurējošo ārstu un saņemt ieteikumus, kā rīkoties. Maksa tiks iekasēta tikai tad, ja būs nešaubīgi skaidrs, ka ātrā palīdzība nav nepieciešama, bet pacients vēlēsies brigādes ierašanos. „Tad dispečerdienestā pacientu informē, ka tas ir maksas pakalpojums. Tomēr, ja pacients par maksas pakalpojumu nebūs brīdināts laikus, piesakot izsaukumu, tad brigāžu mediķi pēc palīdzības sniegšanas samaksu nepieprasīs,” norādīja ministrijā.

Par ārsta palīga brigādes nepamatotu izsaukumu būs jāmaksā 28 lati un 21 santīms, par intensīvās terapijas brigādes nepamatotu izsaukšanu — 47,75 lati, savukārt, ja nepamatoti būs izsaukta reanimācijas brigāde, būs jāšķiras no 78,64 latiem.

Arī Neatliekamās palīdzības dienesta vadītāja Renāte Pupele jau agrāk informēja, ka dienestā netiek iekasēta maksa par nepamatotiem izsaukumiem, kā tas daudzviet bijis līdz šim. „Ja ir kaut mazākās šaubas, brigāde brauc, un arī tajos gadījumos, kad izrādās - šis izsaukums nav neatliekas, maksa no pacienta netiek ņemta,” sacīja R.Pupele.

Svarīgākais