Latvijā pacientiem vēzi atklāj novēloti

Latvijā 50–60% onkoloģisko slimību atklāj novēloti, trešajā vai ceturtajā stadijā, kas nozīmē, ka ārstēšana vairs nevar būt efektīva. Lai gan Latvijā vairāki tūkstoši pacientu ik gadu saskaras ar šo diagnozi, joprojām par to ir bail runāt, bail vērsties pie ārsta.

Tāpēc onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks veido vērienīgu akciju Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!

Šīs akcijas laikā ikviens ir aicināts sūtīt organizācijai iedvesmojošas fotogrāfijas, labus vārdus, lai kopīgi izveidotu kolāžu kā uzmundrinājuma, atbalsta un sapratnes zīmi visiem, kam jāiztur pārbaudījums – vēzis. "Latvijā ik pēc 10 minūtēm kāds cilvēks saskaras ar diagnozi – vēzis. Tā ir slimība, kas novājina cilvēku ne tikai fiziski, bet arī emocionāli," stāsta Dzīvības koka pārstāve Gunita Berķe, "tie nav tikai pacienti, tie ir arī tuvinieki – vīri, sievas, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, draugi, darbabiedri. Izveidoto kolāžu izvietosim slimnīcās un vietās, kur tā varētu dot vislielāko iedvesmojošo ieguldījumu."

Lēmumu sākt akciju veicinājis fakts, ka vairāk nekā pusē gadījumu onkoloģisko slimību atklāj novēloti – trešajā vai ceturtajā stadijā, kad ārstēšanas iespējas ir ierobežotas. Galvenais iemels ir novēlota vēršanās pie ārsta. "To visu daļēji atbalsta visa sabiedrība, jo bailes un stereotipi, kas dominē, runājot par vēzi, liek atlikt svarīgās veselības pārbaudes, liek ieklausīties dziedniekā un cerēt, ka, nedomājot par slimību, tā izzudīs. Tas ir nepieļaujami 21. gadsimtā," uzsver Dzīvības koks. Latvijā ir ieviesta savlaicīga vēža diagnostikas programma jeb skrīnings, kas pašlaik nedod cerēto rezultātu, jo cilvēki neizmanto iespēju pārbaudīt veselību. Statistika liecina, ka krūts vēža skrīningu izmantojušas tikai 18% sieviešu, kas saņēmušas uzaicinājumu, savukārt dzemdes kakla skrīninga izmeklējumus veikušas tikai 13% no uzaicinātajām sievietēm.

Dzīvības koks publiskojis video par to, ar kādām problēmām jāsaskaras sievietēm pēc krūts vēža operācijas. Videomateriāls zināmā mērā ir šokējošs, jo nesaudzīgi atklāj sieviešu zaudējumu pēc šīs operācijas un valsts attieksmi, kas sievietēm Latvijā vairs neapmaksā krūts protēzes. Neatkarīgā rakstīja, ka krūts protēzes sievietēm, kurām noņemta viena vai abas krūtis, valsts apmaksā tikai, ja šīs sievietes ir atzītas par trūcīgām. Tāda kārtība ieviesta, samazinot budžeta izdevumus tehniskajiem palīglīdzekļiem. Dzīvības koks uzskata par pazemojošu situāciju, ka šīm sievietēm jāiet vēl kārtot trūcīgās izziņa, jo tas ir emocionāli ļoti smagi. Turklāt krūts protēzes trūkums ir arī funkcionāls traucējums. No 1000 sievietēm, kurām gadā konstatē krūts vēzi, 700 sievietes krūti zaudē.

Iedvesmojošas fotogrāfijas un stāstus akcijai var sūtīt līdz 20. februārim, un tie tiks ievietoti apskatei Dzīvības koka interneta vietnē un draugiem.lv.