Gripas epidēmija varētu rimties

Gripas epidēmija Eiropā atkāpties negrasās – pēc Eiropas infekciju slimību uzraudzības un kontroles centra datiem, vairākās Eiropas valstīs slimības izplatība ir ļoti liela, citās – vidēja. Tikai dažās valstīs gripas izplatība raksturota kā zema un vienā valstī – Luksemburgā kā ļoti augsta. Latvijā pagājušajā nedēļā pirmoreiz kopš gripas epidēmijas sākuma reģistrēts mazāks laboratoriski apstiprināto saslimšanas gadījumu skaits. Epidemiologu prognozes liecina, ka gripas izplatība varētu norimt tuvāko trīs nedēļu laikā.

Līdz pirmdienai, 14. februārim, laboratoriski apstiprināti 1398 gripas slimnieki, no kuriem 55 saslimuši nedēļas nogalē, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati. Taču reāli saslimušo ir vairāk, jo ne visiem gripa tiek noteikta laboratoriski. Lielākajā daļā gadījumu, kam diagnoze noteikta laboratoriski, konstatēta A tipa gripa (arī A H1N1 apakštips, kas kā galvenais A gripas apakštips cirkulē arī citviet Eiropā), bet 498 – B tipa gripa. Nedēļas laikā par 47% pieaudzis B tipa gripas vīrusa īpatsvars, tomēr joprojām dominējošais ir A tipa gripas vīruss (abos gadījumos slimība noris līdzīgi).

Šobrīd visvairāk ar gripu slimo bērni līdz 14 gadiem. Augsta saslimstība vērojama arī vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem. Mazāk gripa izplatīta Kurzemē. Ventspilī saslimstības līmenis nav pārsniedzis epidēmisko slieksni.

Latvijas Infektoloģijas centra epidemiologi prognozē, ka šonedēļ saslimstība ar gripu varētu saglabāties iepriekšējā līmenī un turpmāk pakāpeniski samazināties. Gripas epidēmijas intensitāti šosezon varētu raksturot kā vidēju. Šajā sezonā gripas epidēmiskā izplatība sākās par trim četrām nedēļām agrāk nekā ierasti. Visbiežāk novērots, ka gripas epidēmija sākas no janvāra beigām līdz februāra vidum, izņemot pagājušo sezonu, kad gripa izplatījās novembrī – decembrī. Šogad gripa sāka izplatīties decembra beigās. Eiropas reģionā plaša gripas izplatība novērota 23 valstīs, visvairāk slimo Gruzijā un Luksemburgā. Arī Eiropas valstīs līdzīgi kā Latvijā dominē A tipa gripas vīruss.

Mediķi atgādina: ja ir parādījušās slimības pazīmes – kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša riska grupa šajā A H1N1 pandēmiskā gripas epidēmijā ir grūtnieces, kam 18 Eiropas valstīs stingri tiek rekomendēta vakcinācija pret gripu. Jāizvairās no masu pasākumiem, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

Līdz šim saņemti ziņojumi par 15 nāves gadījumiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu, no tiem 11 mirušie ir vīrieši, 4 – sievietes. Visvairāk pacientu bija vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem – 6 (40%), bet ar gripu miruši arī trīs bērni – divi, vēl nesasnieguši gada vecumu, viens – septiņus gadus vecs. Infektoloģijas centra izpētes dati liecina, ka visiem trim bērniem bija hroniskas slimības vai riska faktors, proti, viens bērns bija slims ar akūtu leikozi, vienam bija dzemdību laikā iegūta infekcija, bet viens zīdainītis bija neiznēsāts. Gripas izraisītie nāves gadījumi pieaugušajiem saistīti ar hroniskām vai smagām akūtām slimībām.

Epidemiologi arī brīdina, ka aukstais laiks gripas izplatību īpaši neietekmē, tieši otrādi – saslimušo skaits pat var palielināties, jo cilvēki vairāk uzturas slēgtās telpās, mazāk tās vēdina, un vīruss veikli izplatās no cilvēka uz cilvēku.