Mediķi brīdina par apsaldējumu risku

© f64

Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki – svētdien apsaldējumus Latgales pusē guvis pusotru gadu vecs puisēns, kam pastaigas laikā nokritis cimdiņš, – bērns guvis virspusēju rokas apsaldējumu.

Meteoroloģiskā prognoze liecina, ka šajā nedēļā gaisa temperatūra Latvijā būs ļoti zema un naktī var noslīdēt līdz pat mīnus 28 grādiem pēc Celsija. Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina, ka šādos laika apstākļos īsā laikā iespējams iegūt vispārēju ķermeņa atdzišanu un apsaldējumus. Brīvdienās jau 16 iedzīvotājiem ātrās palīdzības mediķi sniedza palīdzību – septiņiem cilvēkiem konstatēta ķermeņa atdzišana, apsaldējumus guva deviņi cilvēki. Upuri ir vīrieši vecumā no 35 līdz 63 gadiem, mediķu aprūpē lielākā daļa nonākusi reibumā, ilgstoši atrodoties uz ielas vai guļot kupenā.

Apsaldējumus guvuši seši vīrieši, divas sievietes un bērns. Kāda 45 gadus veca sieviete Latgales pusē apsaldējusi kājas pirkstus, staigādama zābakos bez zeķēm, bet divi vīrieši Madonā un Preiļos guvuši kāju un roku apsaldējumus, kad devās mājās pēc svinībām – 21 gadu vecs vīrietis ceļā devies bez zābakiem, tikai zeķēs, bet 45 gadus vecs vīrietis kādu laiku gulējis sniegā un guvis gan kāju, gan roku apsaldējumus.

Mediķi norāda: alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku, tā ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo. Ķermeņa atdzišanu var veicināt arī dažādas saslimšanas – cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas. Iestājoties atdzišanai, cietušajam ir drebuļi vai trīcēšana, koordinācijas traucējumi, pavājinās domāšana un atmiņa. Smagākos gadījumos – cilvēkam var būt palēnināta sirdsdarbība, asinsspiediena pazemināšanās, pavājināti ķermeņa refleksi, samaņas zudums.

Lai izsargātos no aukstuma, mediķi iesaka: dodoties ārā, gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus (tādus, kas nav cieši pieguloši) un zeķes (vilnas vai kokvilnas, sintētikas nav ieteicamas), kā arī cepuri un šalli, dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaiņi.