Latvijā Aknu transplantācijas operācijas valsts neapmaksā

Tā ir bezizejas situācija pacientiem – valsts apmaksā tikai tādas operācijas ārzemēs, kuras iekļautas valsts apmaksājamo sarakstā, izņēmums ir neatliekamas operācijas bērniem.

Tādam pacientam kā Deniss dzīvības glābšanai jāvāc nauda ziedojumos (Par Denisu Riši šodien raksta Neatkarīgā Rīta Avīze - aut.).

Pēc likuma, pacients var lūgt speciālu veidlapu operācijas vai procedūras apmaksāšanai ārzemēs, ja tāda Latvijā kaut kādu apsvērumu dēļ nav izdarāma, bet ar nosacījumu, ja šī operācija ir iekļauta valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā. "Tāda ir realitāte," saka Valsts norēķinu centra speciālists Toms Noviks. Valsts apmaksā tādas operācijas ārzemēs – specifiskas, dzīvībai bīstamos veselības stāvokļos, ja ir konsīlija atzinums, ka tieši tāda operācija ir nepieciešama. Parasti ārstu konsīlijs norāda iemeslus, kāpēc Latvijā nevar veikt, un iesaka, kurā valstī to vajadzētu apmaksāt. "Pamatojoties uz šo atzinumu, centrs izsniedz veidlapu," skaidro T. Noviks.

Aknu transplantācija nav šajā sarakstā (tajā ir sirds un nieru transplantācijas), tāpēc šādas operācijas neapmaksā ne Latvijā, ne arī ārzemēs. Pēc būtības tas ir absurds – ja cilvēkam šādu operāciju neapmaksā Latvijā (un tikai šogad Latvijā veikta pirmā aknu transplantācija), kāpēc nedot iespējas veikt to ārzemēs, kur aknas transplantē jau vairākus desmitus gadu un kur ir liela pieredze?

Veselības ministrijā (VM) skaidro, ka aknu transplantācijas ārzemēs pieaugušajiem netiek apmaksātas. Konkrētas atbildes uz jautājumu: kāpēc? – ministrijai nav. "Nav tāda prakse," saka VM preses sekretārs Oskars Šneiders. "Pašreiz prioritāte ir nodrošināt tos pakalpojumus, kuri ir paredzēti iedzīvotājiem saskaņā ar likumu." Šāda pati atbilde ir uz jautājumu, vai pēc pirmās aknu transplantācijas valsts varētu paredzēt finansējumu šādu operāciju veikšanai Latvijā. "Pašlaik neredzam tādu iespēju," saka O. Šneiders. Otrkārt, pastāvot arī drošības aspekts, pierādījumi, ka un vai Latvijā šādas operācijas būtu turpināmas. P. Stradiņa slimnīcas pārstāve Ieva Stibe Neatkarīgajai atzina, ka slimnīca gatavo priekšlikumus VM iekļaut aknu transplantāciju valsts programmā Hepatobiliārā ķirurģija. Tā jau šobrīd tiek īstenota, bet pilnībā nesedz aknu transplantācijas izdevumus, jo viena ķirurģiska gadījuma izmaksas ir mazāk par 1000 latiem. Aknu transplantācijas operāciju, kā arī pirmsoperācijas sagatavošanos un pēcoperācijas medikamentus slimnīca apmaksājusi no saviem līdzekļiem (no maksas pakalpojumu un zinātnes ieņēmumiem). Tā izmaksājusi ap 40 000 latu. Latvijā gadā būtu jāveic 10–15 aknu transplantācijas.