Pēc smagas traumas operācija dod iespēju dzīvot bez sāpēm

25 gadus vecā paciente Linda pirms deviņiem gadiem cieta smagā avārijā, pēc kuras visus šos gadus cieta nepanesamas sāpes. Tās remdēt kaut nedaudz palīdzēja stipri atsāpinoši medikamenti, kas pieskaitāmi pie narkotiskajiem līdzekļiem.

Tagad Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) pacientei veikta Latvijā pirmā šāda veida operācija – muguras smadzeņu stimulatora implantācija.

Pacientei pēc autoavārijas ir labās puses jostas un iegurņa nervu saknīšu pilnīgs pārrāvums, kas izraisa izteikto hronisko sāpju sindromu. Paciente atklāj, ka ar mokošajām sāpēm dzīvojusi vairākus gadus. Vienīgā iespēja dzīvot Lindai bijusi spēcīgu pretsāpju medikamentu lietošana ikdienā. "Sākumā es lietoju injekcijas, vēlāk tabletes, var teikt, ka pēdējā gada laikā es lietoju visstiprākos medikamentus," stāsta Linda. Viņai veiktas vairākas iegurņa gredzena rekonstruktīvās operācijas, kā arī labās gūžas locītavas endoprotezēšana. Jau pirms vairākiem gadiem konsīlijs deva slēdzienu par muguras smadzeņu stimulatora nepieciešamību. Tā kā Latvijā šādas procedūras neveica, Linda devās uz Vāciju, Minheni, kur operācijas izdevumus gatavojās segt Latvijas valsts. Tomēr operācija nebija veiksmīga, un Linda atgriezās Latvijā, kur turpināja saņemt stipros pretsāpju medikamentus.

Stimulācija ir metode, ar kuras palīdzību muguras smadzenēm tiek pievadīti zemas voltāžas elektriski impulsi, kas tajās nomāc sāpju sajūtu pārvadīšanu, veic sāpju modulāciju, proti, sāpes pacients izjūt kā tirpšanu. Procedūras laikā pacientei tika implantēti elektrodi. Viņai vienmēr līdzi ir maziņa pults, ar kuras palīdzību paciente pati var regulēt to darbību. TOS ārste Iveta Golubovska saka: "Ja operācija netiktu veikta, pacientei perspektīvā būtu tikai pieaugošas narkotisko analgētisko līdzekļu devas vai arī neirodestruktīvas operācijas."

TOS valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs skaidro, ka procedūra veikta un implants (19 000 latu vērtībā) iegādāts par slimnīcas līdzekļiem. Vai šādas procedūras tiks veiktas turpmāk? Viss ir atkarīgs no tā, vai tās iekļaus valsts budžeta apmaksājamo pakalpojumu sarakstā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais