Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Zosēnos "kritis" šīs ziemas aukstuma rekords

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Piektdien līdz plkst.7 minimālā gaisa temperatūra Zosēnos bija -26,4 grādi, un tas ir lielākais sals Latvijā 2022.-2023.gada ziemā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējo reizi tik liels sals Latvijā bija pirms 15 mēnešiem - 2021.gada decembra sākumā. Savukārt iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta valsts novērojumu stacijās šajā ziemā, bija -23,7 grādi Zosēnos 23.februārī.

Nav pārspēts Latvijas 10.marta aukstuma rekords - 1956.gadā Zosēnos termometra stabiņš noslīdēja līdz -27,2 grādiem. Pārspēti atsevišķi vietējas nozīmes 10.marta temperatūras rekordi.

Lielā daļā Vidzemes un Latgales gaisa temperatūra nakts gaitā pazeminājās līdz -20..-25 grādiem, daudzviet Kurzemē un Zemgalē - līdz -14..-19 grādiem. Lidostā "Rīga" naktī un saullēktā bija -18 grādi.

Meteoroloģiskā ziema Latvijā sākās 17.novembrī, vairākās Kurzemes novērojumu stacijās tā noslēdzās 6.februārī, bet līdz 10.februārim tā beidzās arī vietām valsts centrālajā daļā, tai skaitā Rīgā. Latgalē un lielākajā daļā Vidzemes meteoroloģiskā ziema vēl turpinās.

Jau ziņots, ka pēc sarežģītiem laikapstākļiem brīvdienās jauna ciklona ietekmē nākamās nedēļas sākumā Latvijā ievērojami celsies gaisa temperatūra, līs, strauji kusīs sniegs un kāps ūdens līmenis upēs, prognozē sinoptiķi.