Tiek uzsākta akcija "Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās"

"Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās” – ar šādu saukli šogad onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju Pasaules Pretvēža dienā, kas būs jau rīt, 4.februārī, atbalstīt cīņu pret vēzi, iesaistoties biedrības organizētajās aktivitātēs.

Latvijā ik pēc 10 minūtēm kāds mūsu līdzcilvēks uzzina diagnozi – vēzis. Tā ir slimība, kas cilvēkus novājina ne tikai fiziski, bet arī emocionāli. Un tie nav tikai pacienti, tie ir arī tuvinieki – vīri, sievas, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, draugi, darba biedri. Tādēļ onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” ir uzsākusi vērienīgu akciju „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!” Tā ir sabiedrības iesaistīšanās akcija, kuras laikā ikviens cilvēks tiek aicināts sūtīt iedvesmojošas fotogrāfijas, labus vārdus uz e-pastu dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv . Sagaidāmais rezultāts – kopīgi izveidota kolāža kā uzmundrinājuma, atbalsta un sapratnes zīme visiem, kuriem ir jāiztur pārbaudījums „vēzis”. Izveidoto kolāžu izvietosim slimnīcās un vietās, kur tā varētu dot vislielāko iedvesmojošo ieguldījumu. Iedvesmojošas fotogrāfijas un stāstus akcijai var iesūtīt līdz 20. februārim un tie tiks ievietoti apskatei „Dzīvības koks” interneta vietnē www.dzivibaskoks.lv un www.draugiem.lv „Dzīvības koka” lapā.

Biedrība „Dzīvības koks” Pasaules Pretvēža diena ietvaros vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz problēmām, ar kurām nākas saskarties vēža pacientiem Latvijā. Ik gadu 10 000 cilvēkiem Latvijā primāri diagnosticē vēzi, no šī skaita 1000 gadījumi attiecas uz sievietēm, kurām tiek atklāts krūts vēzis. Saslimstība ar krūts vēzi pēdējo 10 gadu laikā kopumā ir palielinājusies par 15%. Trešajā daļā gadījumu sievietēm krūts vēzis tiek atklāts novēloti – III un IV stadijā, kas nav pieļaujami, jo krūts vēzim ir vizuālā lokalizācija, tādēļ to ir iespējams diagnosticēt jau savlaicīgi. Sievietēm pēc krūts vēža operācijas jāsaskaras ar nopietnu problēmu – krūts protēžu ierobežotu pieejamību, kas ir primāri vajadzīgas sievietēm pēc krūts zaudēšanas. „Dzīvības koks” ir izveidojusi jaunu unikālu video, kas parāda problēmas esamību un vēlas ar šo video pievērst sabiedrības uzmanību, lai beidzot tiktu meklēti risinājumi. Video tiks publiskots jau rīt, Pasaules Pretvēža dienā.

Biedrība „Dzīvības koks” no 24. – 25. februārim organizē starptautisku konferenci, kas aktualizēs pacientu biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanas un lēmumu realizācijas procesos Latvijā un Eiropā. Konferences laikā arī pirmo reizi tiks izstādīta kolāža „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!”.

„ Dzīvības koks”, kurai piešķirts sabiedriskā labuma statuss, ir lielākā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. „Dzīvības koks” ir Eiropas krūts vēža organizācijas „Europa Donna” un Eiropas pretvēža organizācijas „European Cancer Patient Coalition” pilntiesīgs biedrs, pārstāvot Latvijas pacientu intereses Eiropas līmenī. "Dzīvības koks" īstenojis vairākus projektus sadarbībā ar Amerikas Pretvēža biedrību un atbalstījis AVON globālo iniciatīvu cīņā pret krūts vēzi. Par vienu no savām prioritātēm „Dzīvības koks” ir izvirzījis psihosociālās rehabilitācijas programmas ieviešamu vēža pacientiem Latvijā. Šobrīd psihosociālo rehabilitāciju iespēju robežās nodrošina „Dzīvības koks”, par sabiedrības saziedoties līdzekļiem organizējot rehabilitācijas nometnes, taču biedrība vēlas turpināt attīstīt psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumus un izveidot psihosociālās rehabilitācijas centru, lai spētu atbalstīt un stiprināt pēc iespējas vairāk vēža izdzīvotājus un viņu ģimenes locekļus.