Pētījums: 65% iedzīvotāju ārstu apmeklē tikai traumu vai smagu saslimšanu gadījumos

Pārsvarā iedzīvotāji pie ārsta vēršas tikai ieilgušas vai traumatiskas saslimšanas gadījumos, un neatļaujas pilnvērtīgu veselības aprūpi galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ, – par to liecina šā gada janvārī medicīnas centra „Eimores” veiktais pētījums interneta vidē par veselības aprūpi.

Kā liecina sabiedrības aptaujas dati, tikai 17% respondentu apmeklē mediķus vismaz reizi trīs mēnešos. 44% aptaujāto ārstu apmeklē reizi gadā vai pat retāk, bet 65% - medicīnas iestādēs ierodas vienīgi traumu vai smagu saslimšanu gadījumā. Pateicoties obligātajām veselības pārbaudēm, ārstu apsekošanu regulāri veic tikai 18% Latvijas iedzīvotāju, savukārt profilakses vai rehabilitācijas nolūkos ārstu apmeklē nepilni 12% iedzīvotāju.

Pētījums skaidri parāda, ka galvenais iemesls tik retām vizītēm pie ārsta ir vēlme taupīt uz veselības rēķina. To apliecina fakts, ka 62% aptaujāto respondentu par nozīmīgāko stimulu biežāk apmeklēt ārstu nosauc veselības apdrošināšanas polisi, kas pilnībā vai daļēji segtu ārsta apmeklējuma izdevumus. Aptaujas dati liecina, ka tikai 24% respondentu ir veselības apdrošināšanas polises.

Ārsta norādījumus pilnībā ievēro 16% indivīdu, kamēr lielākā daļa (60%) tos ievēro lielā mērā, kā iemeslus galvenokārt minot sniegto rekomendāciju izmaksas un personīgās sajūtas. Tikpat liels respondentu skaits norāda, ka vienai ārsta vizītei neatļaujas iztērēt vairāk par desmit latiem, kas šā brīža ārstniecības izmaksu kontekstā ir nepietiekami.

„Satraucoša šķiet tendence, ka nozīmīga iedzīvotāju daļa ārstu apmeklē tikai ieilgušu slimību un gūtu traumu rezultātā, kā iemeslu netieši norādot mazo rocību. Ņemot vērā, ka veselības apdrošināšanas polises ir mazākajai sabiedrības daļai, ekonomiskās krīzes apstākļos arvien vairāk iedzīvotāju paļaujas uz personiskajām sajūtām, nereti nodarot neatgriezenisku ļaunumu savai veselībai. Gala rezultātā cieš visa sabiedrība, jo biežāk nekā citās valstīs zaudējam darbaspējīgus indivīdus un iegūstam jaunus sociālā budžeta aprūpējamus iedzīvotājus”, komentē medicīnas centra „Eimores” vadītājs Modris Taujinskis.