Informēs par iespējām ārstēties, nepārmaksājot par zālēm

Februārī Veselības ministrija un Veselības ekonomikas centrs uzsāks informatīvu kampaņu, kuras laikā iedzīvotāji tiks informēti par iespēju iegādāties lētākus līdzvērtīgas efektivitātes medikamentus. Kampaņas laikā 2 nedēļu garumā iedzīvotāji ar informatīviem materiāliem presē un reklāmas rullīšiem radio un televīzijā tiks uzrunāti nepārmaksāt par zālēm.

Lielākajai daļai medikamentu (piemēram, kompensējamo zāļu sistēmā vairāk kā 75% medikamentu) ir pieejama līdzvērtīgas iedarbības alternatīva - zāles, kas maksā lētāk par oriģinālajiem izstrādājumiem – tā saucamie ģenēriskie jeb patentbrīvie medikamenti. Statistika liecina, ka, piemēram, 2009.gadā iedzīvotāji, izvēloties lētākus medikamentus, no saviem personīgajiem līdzekļiem būtu varējuši ietaupīt 7 miljonus latu. Patentbrīvo medikamentu sastāvā ir tā pati aktīvā viela, kas ir oriģinālajos preparātos, tāpēc to terapeitiskais efekts, piemērojot tādas pašas devas, ir līdzvērtīgs.

Veselības ministrija vienlaikus norāda, ka pacientam kopā ar ārstu ir brīva iespēja izvēlēties medikamentus un atbilstošu ārstēšanas plānu, bet nebūtu pieļaujams, ja pacients, izrakstīto medikamentu neiegādājas un nelieto, jo nevar to atļauties. Tādēļ iedzīvotāji tiks mudināti jautāt ārstam vai aptiekāram par iespējām ārstēties lētāk ietaupot zālēm nepieciešamos finanšu līdzekļus.

Latvijā

Kas gaida Latviju nākotnē? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu saucas nākotnēšana. Būsim Baltijas tīģeris, vientuļā Latvija, gurdenā Latvija vai Ziemeļvalsts Latvija? Jau šodien jādefinē Latvijas attīstības virzieni, mājas darbi un jāvirza attīstības stratēģija. 30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" notika pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena, kurā kopā ar dažādu nozaru uzņēmējiem, ministriem, augstiem ierēdņiem, akadēmiķiem un augstākās izglītības iestāžu rektoriem tika iezīmēti darāmie darbi piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, izglītībā un cilvēkresursos.