Saslimstība ar gripu Latvijā pieaug; septiņi gripas upuri

Iepriekšējās nedēļas laikā saslimstība ar gripu Latvijā pieaugusi vairāk nekā četras reizes, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un kopumā slimo vairāk kā 4000 cilvēku, kā rezultātā ir sasniegts epidēmiskais slieksnis – pašreiz gripas vidējais saslimstības rādītājs Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju ir 165 gadījumi, liecina Latvijas Infektoloģijas centra epidemiologu apkopotā informācija.

Laboratoriski apstiprināti 516 gripas saslimšanas gadījumi (dati uz 25. janvāri).

Kopumā palielinājies arī slimnīcās ārstējušos pacientu skaits. Ar aizdomām par gripu stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 11% un ar gripas izraisītu plaušu karsoni par 61%. Visvairāk slimnīcās ārstējas pacienti vecuma grupā no 15-64 gadiem (49%).

Visaugstākā saslimstība ar gripu vērojama Jelgavā, Jēkabpilī un Daugavpilī, nedaudz mazāk slimo Gulbenē, Rīgā un Valmierā. Epidēmiskais slieksnis (100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) vēl nav pārsniegts Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī, bet Jūrmalā vēl nav reģistrēti gripas saslimšanas gadījumi.

Šajā gripas sezonā reģistrēti 7 nāves gadījumi pacientiem, kam laboratoriski bijusi apstiprināta gripas diagnoze.

Mediķi atgādina: ja ir parādījušās slimības pazīmes – kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas – cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.