Atjauno kompensāciju kaulu blīvumu mērījumiem osteoporozes noteikšanai

No šāgada oktobra atjaunota valsts kompensācija kaulu blīvuma mērījumiem - osteodensitometrijas izmeklējumiem ar DXA aparātu, nra.lv informē Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija (LOPIA).

Valsts apmaksātais tarifs no 1. oktobra ir 13,26 lati. Kompensācija daļēji sedz mērījuma izmaksas pacientiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Pacienta līdzmaksājumu noteiks katra ārstniecības iestāde individuāli, tomēr ir diagnostikas kabineti, kuros ir rasta iespēja veikt densitometrijas mērījumu, maksājot tikai pacienta iemaksu, tas ir, divus latus.

Latvijā šobrīd ir 17 diagnostikas vietas, kur kaulu blīvuma mērījumu var veikt ar DXA aparatūru. Pacienta maksājums (ja ir ģimenes ārsta nosūtījums) par osteodensitometrijas izmeklējumu – Rīgā, veselības centrā 4 – oktobrī bez maksas, Rīgas 2. slimnīcā, Juglas Medicīnas Centrā, A/S Liepājas metalurgs MSD, Valmieras veselības centrā, Daugavpils centrālajā poliklīnikā, Rēzeknes veselības aprūpes centrā – divi lati, Melnsila ielas aptiekā, Veselības centrā Aura-R, Dubultu poliklīnikā – seši lati, slimnīcā Gaiļezers – 20 lati. Vairākās veselības aprūpes iestādēs (medicīnas sabiedrībaā ARS, veselības centrā Pļavnieki, Jelgavas poliklīnikā, Jelgavas rajona slimnīcā, Jēkabpils poliklīnikā) izmeklējums pieejams tikai kā maksas pakalpojums.

„Osteodensitometrijas mērījuma kompensācija tika atcelta šāgada 1. jūlijā,” stāsta Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas priekšsēdētāja Inese Ērgle, „šis lēmums osteoporozes pacientu un arī speciālistu vidū izraisīja neizpratni, jo diagnostika ir vienīgais instruments, lai precīzi noteiktu slimības diagnozi un pēc iespējas ātrāk uzsāktu pacientam nepieciešamo ārstēšanu, tādejādi mazinot smagu kaulu lūzumu risku nākotnē. Šie grozījumi mums, osteoporozes pacientiem, ir kā dāvana Pasaules osteoporozes mēnesī – oktobrī! Diagnostikas kompensācija ir liels materiāls atbalsts osteoporozes pacientam, jo īpaši šī brīža ekonomiskajā situācijā.”

Endokrinologs Ingvars Rasa norāda, ka osteodensitometrijas apmaksāšana ir būtiska, jo tā saistīta ar pretosteoporozes medikamentu izrakstīšanas noteikumiem. Daudzās Eiropas Savienības valstīs pretosteoporozes medikamentus apmaksā pat līdz 80% un 100%, bet Latvijā tikai 50%. Ārsts uzsver: ir jācīnās, lai 2010. gada budžetā, lai cik trūcīgs tas būtu, tiktu atrasta iespēja saglabāt pretosteoporozes medikamentu kompensāciju vismaz 50% apmērā, nezaudējot saistību ar osteodensitometriju.