Miruši vairāki gripas slimnieki

Pagājušajā nedēļā nomiris vēl viens gripas slimnieks, visticamāk, gripas radīto komplikāciju dēļ, ziņo Infektoloģijas centrs. Savukārt Stradiņa slimnīcā ar gripu miruši četri cilvēki.

Sīkāku informāciju par pacienta vecumu, dzimumu Latvijas Infektoloģijas centrs sola sniegt rīt. Kopumā šīs gripas sezonas laikā ar gripu miruši jau trīs cilvēki. Savukārt Stradiņa slimnīca ziņo par četriem gripas nāves gadījumiem. Stradiņa slimnīcā no gripas mirušajiem bija blakus saslimšanas, tostarp onkoloģiskās, un šādiem pacientiem gripa norit daudz smagākā formā.

Nedēļas nogalē laboratoriski apstiprināti 45 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu, un kopējais apstiprināto gadījumu skaits pirmdienas rītā sasniedzis 464.

Lielākajai daļai konstatēta A tipa gripa un 95% gadījumu tieši A H1N1 jeb tā sauktā cūku gripa. Nelielai daļai - 73 pacientiem - konstatēta B tipa gripa.

Centra stacionārā ārstējas 56 slimnieki, bet izrakstīti jau 115 pacienti.

Šāgada gripas saslimstībai raksturīga vai nu viegla forma, kad cilvēki pat nevēršas pie ārsta, vai ļoti smaga.

Visvairāk gripas slimnieku reģistrēti Jelgavā, kur jau izsludināta gripas epidēmija, kā arī Daugavpilī, Rīgā un Valmierā, tomēr pagaidām neesot pamata runāt par epidēmiju visā latvijā, jo saslimuši skaits ir 40 cilvēku uz 100 000 iedzīvotāju. Par gripas epidēmiju pieņemts runāt, ja saslimuši skaits sasniedz 100 pacientus uz 100 000 iedzīvotāju.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.