Austrumu slimnīca: onkoloģijas poliklīnika nav likvidēta

Onkoloģijas pacientiem nav pamata satraukumam, jo nepieciešamo ārstēšanu visi pacienti var saņemt, tikai citās telpās, nra.lv pastāstīja Latvijas onkoloģijas centra (LOC) galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš.

Pašlaik LOC norit pārmaiņu process, kura galvenais mērķis ir uzlabot onkoloģisko slimnieku ārstēšanu, maksimāli paātrinot diagnozes noteikšanas un ārstēšanas sākšanas brīdi.

Neatkarīgā ziņoja, ka onkoloģiskie pacienti pauda bažas par izmaiņām LOC poliklīnikas darbā – pacientiem, kuri līdz šim saņēma ķīmijterapiju ambulatori poliklīnikā, no šāgada jādodas uz LOC stacionāru citās telpās. Pēc pacientu stāstītā, procedūras ambulatorajiem pacientiem notiek kopā ar dienas stacionāra pacientiem. Kā novēroja viena no pacientēm neilgi pēc publikācijas laikrakstā nodaļā parādījies uzraksts, kas vēsta, ka pie dienas stacionāra tagad ir arī ambulatorā nodaļa. Iepriekš tāda uzraksta nebija un pacienti bija neizpratnē, kāpēc viņiem jāiet citur.

„Šobrīd ambulatoro ķīmijterapiju pacienti saņem turpat Onkoloģijas centrā tikai citā stāvā, īpaši pielāgotās telpās, kur tiek nodrošināta arī dienas stacionāra un stacionārā terapija un procedūras. Līdz ar to šī terapija visiem pacientiem nu tiek sniegta vienuviet,” skaidro galvenais ārsts.

Rīgas Austrumu slimnīcā 2010. gada laikā stacionāri ķīmijterapiju ir saņēmuši turpat 2500 pacientu, ambulatori 553, bet dienas stacionāros – 5200. Slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova paskaidro: to, kāda terapijas shēma tiks izvēlēta, un attiecīgi vai ārstēšana varēs notikt ambulatori vai stacionāri, nosaka vairāki faktori – pacienta vispārējais veselības stāvoklis, diagnoze, izmeklējumu rezultāti. Līdz ar to, katra shēma ir dziļi individuāla, piemērota tieši konkrētam pacientam.

Slimnīcas pārstāvji atgādina, ka pacienta, tostarp arī onkoloģisko slimnieku pacientu iemaksas apmēru nosaka Veselības norēķinu centrs.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais