Latvijā pirmie gripas upuri; miruši divi vīrieši

Mediķi apstiprinājuši pirmos divus nāves gadījumus no gripas un tās izraisītām komplikācijām šajā ziemas sezonā. Miruši 45 un 49 gadus veci vīrieši, kuriem laboratoriski bija apstiprināts A tipa gripas vīruss.

Abiem pacientiem bija arī citas saslimšanas, nra.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Kopumā Latvijā līdz 19.janvārim laboratoriski apstiprināti 329 gripas gadījumi, bet pēc „Latvijas Infektoloģijas centrs” epidemiologu sniegtās informācijas – slimo aptuveni 900 cilvēku visā Latvijā (intensīvais rādītājs: 41 uz 100 000 iedzīvotāju). Visvairāk gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā. Šobrīd dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir- aptuveni 84% no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

Šogad cirkulējošais gripas vīruss ir raksturīgs ar to, ka daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā un pacients pat negriežas pēc ārsta palīdzības, bet daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām. Pacienti, kas ārstējās slimnīcās, nav vakcinējušies pret gripu un uz slimnīcām tiek nogādāti ar ātrās palīdzības brigādēm, jo pacienti nav vērsušies pie ģimenes ārsta.

Latvijas Infektoloģijas centra direktore, profesore Baiba Rozentāle aicina: "Ja cilvēkam ir parādījušās slimības pazīmes – kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, viņam ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, iespējams, tas palīdzēs iztikt bez smagām saslimšanas formām un nonākšanas slimnīcā. Nekādā gadījumā neiet uz darbu, vai bērniem uz skolu vai bērnudārzu – labāk dažas dienas palikt mājās, nekā pakļaut saslimšanas riskam arī citus cilvēkus. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas – cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz 4 gadiem, tā kā šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits. A H1N1 gripas vīrusa ierosinātā gripa īpaši smagi norit grūtniecēm, tāpēc starptautiskajās vadlīnijās iekļauta grūtnieču vakcinācija pret gripu."

Eiropas valstīs augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Dānijā, Īrijā, Norvēģijā un Lielbritānijā, kur arī, līdzīgi kā Latvijā dominējošais ir A tipa gripas vīruss. Kā uzsver Eiropas slimību kontroles un profilakses centrs, šīs sezonas gripas efektīvākā profilakse ir vakcinēšanās. Arī pašreiz vakcinēties vēl nav par vēlu, jo imunitāte izstrādājas 10-14 dienu laikā.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.