Pacients pēc aknu transplantācijas jūtas labi

© f64

Četrdesmit sešus gadus vecais pacients, kuram aizvadītajā piektdienā veikta Latvijā pirmā aknu transplantācija, jūtoties labi un šodien jau varējis piecelties kājās, nra.lv uzzināja P. Stradiņa universitātes slimnīcā.

Pagaidām gan masu mediju pārstāvjiem liegta iespēja aprunāties ar pacientu, jo pagājušas tikai četras dienas kopš sarežģītās operācija, kā arī slimnīcā ir noteikta gripas karantīna. Pacients atrodas intensīvās terapijas nodaļā.

Aknu transplantācijas operācija P. Stradiņa slimnīcā veikta pēc rūpīga sagatavošanās darba airāku gadu garumā, kā arī mediķu stažēšanās ārvalstu klīnikās un attiecīga medicīniskā aprīkojuma iegādes, pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs. Operāciju nodrošināja pārdesmit slimnīcas mediķi no vismas sešām tās klīnikām - internās medicīnas, transplantoloģias, ķirurģijas, kardioķirurģijas, reanimācijas, anestezioloģijas - reanimatoloģijas, asinsvadu ķirurģijas.

"Šodien ir ceturtā diena pēc operācijas, mediķu valodā mēs pacienta stāvokli vērtējam kā apmierinošu, bet kopumā varam teikt, ka viņa stāvoklis ir labs," saka aknu transplantācijas operācijas virsvadītājs profesors Jānis Gardovskis. Pacientam ir 46 gadi, viņam bija hroniska aknu slimība, ar ko viņš slimoja jau desmit gadus un bija pirmais gaidīšanas rindā uz aknu transplantāciju. "Nākam no viņa palātas, pacients jau pirmoreiz nostājās uz kājām, smaida un saka, ka tik labi nav juties ilgu laiku," atzina J. Gardovskis. Operācija ilgusi turpat 11 stundas.

Aknas donors bijis aptuveni 50 gadus vecs vīrietis, kuram bija asinsizplūdums smadzenēs, kam sekoja smadzeņu nāve. Radinieki nav iebilduši, ka viņa aknas tiek transplantētas.

Pēc J. Gardovska teiktā, šādas operācijas gadā būtu nepieciešamas 15 - 30 pacientiem. Tomēr,vai tādas notiek un notiks, atkarīgs ne tikai no finansējuma, bet arī no tā, vai ir orgānu donori. Atšķirībā no nieru transplantācijas, aknu donors pieaugušajam var būt tikai miris cilvēks.

A. Veinbergs sacīja: lai sagatavotos šai operācijai, slimnīca ieguldījusi pašas nopelnītos līdzekļus no maksas pakalpojumiem - apmēram 12 000 latu izmaksājusi darbinieku stažēšanās ārvalstu klīnikās, 21 000 latu bija nepieciešams aparatūras iegādei. Savukārt vienas operācijas izmaksas (pacienta sagatavošana, novērošana, operācija, pēcoperācijas uzraudzība) lēšamas ap 30 000 - 40 000 latiem.

Pašlaik aknu transplantāciju gaida 30 cilvēki, no tiem diviem tā būtu nepieciešama nekavējoties. Pārējiem pacientiem aknu funkcijas var izsīkt tuvāko divu gadu laikā.

"Tā nav ambicioza operācija, lai tikai parādītu, ko mēs varam. Šādas operācijas turpināsies, jo tas ir nepieciešams pacientiem ar nāvējošām aknu slimībām. Vairs neesam vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur tādas neveica," sacīja J. Gardovskis.

Slimnīcas vadība pateicās visiem mediķiem, visam personālam, kas piedalījas un nodrošināja operāciju.