Mediķi aicina laikus noteikt insulta riskus

Svarīgi ir laikus pamanīt insulta pazīmes, lai izsauktu ātro medicīnisko palīdzību, bet tikpat svarīgi ir noskaidrot savas veselības riska faktorus, lai šo smago saslimšanu nepieļautu, saka Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs Andrejs Millers, pamatojot, kāpēc tik liela nozīme ir insulta profilakses kabinetam, kas nupat sācis darbu Stradiņa slimnīcā.

Datora ekrānā redzams pietuvināts asinsvads, pa kuru plūst asinis (pacients var arī dzirdēt, kā tas notiek), – ārsta uzdevums asinsvadu ultrasonogrāfijā ir pārliecināties, vai nekas nekavē asinsplūsmu, vai asinsvads nav sašaurinājies, vai neveidojas trombi, kas insulta gadījumā nosprosto asinsvadu, radot smadzeņu audu bojājumu. A. Millers norāda, ka insults ir trešais galvenais nāves iemesls pasaulē pēc kardiovaskulārām saslimšanām un audzējiem. Insulta risks pieaug ar vecumu un dubultojas pēc 55 gadiem.

Diemžēl statistikas dati norāda uz pacientu slikto informētību par insulta brīdinošajiem simptomiem un to izpausmēm, kā arī viņi nezina, kādi ir insulta riska faktori. "Cilvēkam ir runas traucējumi, reibonis, viņš nevar pakustināt roku vai kāju, bet ģimene nolemj – varbūt jāiedzer tēja, taču insulta gadījumā pacients četru stundu laikā jānogādā slimnīcā, kur viņam var palīdzēt," saka A. Millers. Tās ir slimnīcas, kurās ir insulta vienības – Stradiņos, Gaiļezerā Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Daugavpilī. Tik ātri nogādāt pacientu slimnīcā nepieciešams, lai pie išēmiska insulta veiktu trombu šķīdināšanas terapiju. Ja to nepaspēj izdarīt, insulta ārstēšana ir daudz sarežģīta, un diemžēl lielai daļai pacientu pēc ārstēšanas ir neiroloģiski traucējumi. A. Millers gan norāda, ka 2009. gadā 34% insulta pacientu izrakstījās no slimnīcas bez nozīmīga neiroloģiska defekta.

Taču iespējamā insulta novēršana ir daudz nozīmīgāka cilvēku veselībai un labklājībai nekā visefektīvākā ārstēšana pēc jau notikuša insulta, uzsver mediķi. Pacientiem mūsdienās ir iespējams palīdzēt, informējot par slimības nopietnību un laikus atklājot insulta riska faktorus. Insulta riska faktorus ir iespējams novērst un ārstēt ne tikai medikamentozi, bet arī operatīvi ar minimālām invazīvām ārstēšanas metodēm. Tieši tāpēc Stradiņos atklāts pirmais Latvijā insulta profilakses kabinets, kas pacientiem nodrošinās precīzu diagnostiku.

***

UZZIŅAI

Insulta galvenie riska faktori, ko var ietekmēt:

Augsts asinsspiediens

Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs

Nepietiekami koriģēts cukura diabēts

Sirds un/vai asinsvadu slimība

Nepietiekama fiziska aktivitāte

Liekais ķermeņa svars

Smēķēšana

Atkarības vielu lietošana

Dažas asins slimības

Svarīgākais