Turpinās strādāt gan Bārzdiņš, gan traumpunkti

Mazo Latvijas pilsētu traumpunkti līdz maijam darbu turpinās tāpat kā līdz šim – strādās visu diennakti. Šādu lēmumu veselības ministrs Juris Bārzdiņš pieņēmis pēc zināma sabiedrības un mediķu spiediena. Darbu turpinās arī pats ministrs, kurš attiecībā par iespēju atkāpties no amata saka: "Nekādus pārsteidzīgus lēmumus nepieņemšu. Pašlaik nav īstais laiks to darīt – kad situācija pienāks, tad arī to apskatīsim."

Iedzīvotājiem arī turpmāk tiks nodrošināta iespēja vērsties pēc medicīniskās palīdzības traumpunktos Priekules slimnīcā, Ludzas rajona slimnīcā, Saulkrastu slimnīcā, Rīgas 1. slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, Aizkraukles slimnīcā, Saldus medicīnas centrā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā, Bauskas slimnīcā, Limbažu slimnīcā un Bērnu slimnīcā. Valdība pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu mainīt šo traumpunktu darba laiku, proti, no valsts budžeta apmaksājot tikai to darbu naktīs, svētku un brīvdienās.

Tomēr pēc tikšanās Veselības ministrijā otrdienas pēcpusdienā ar slimnīcu, kurās atrodas traumpunkti, vadītājiem un trešdienas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru veselības ministrs paziņoja, ka traumpunkti pagaidām strādās ierastajās sliedēs – visu diennakti.

Viens no iemesliem, kāpēc nolemts traumpunktu finansēšanas kārtību līdz 1. maijam nemainīt, ir informācija, kas saņemta no slimnīcām šonedēļ, proti, traumpunktos sākotnēji nav reģistrēti pilnīgi visi pacienti un ārstēšanas gadījumi, tāpēc ārstēto pacientu skaits varētu būt lielāks. Veselības norēķinu centram aprēķinus un patieso situāciju nāksies pārbaudīt atkārtoti. Tajā pašā laikā J. Bārzdiņš uzsver, ka traumpunktu reforma nav bijusi pēkšņa, par to slimnīcas bijušas informētas jau labu laiku iepriekš.

Ministrs uzdevis speciālistiem augstākās atbildīgās amatpersonas – valsts sekretāra Rinalda Muciņa – vadībā uzsākt rūpīgu un detalizētu traumpunktos sniegtās palīdzības analīzi, izvērtējot apmeklējumu dinamiku un diagnožu klāstu, ar kādām pacienti vēršas pēc palīdzības.

"Protams, daudzas no šīm lietām, kas pašlaik tiek darītas tik ātri, varētu darīt lēnāk, ja mums nebūtu tik sarežģīta situācija ar finansējumu," piebilst veselības ministrs. Uz veselības ministra politiskās pieredzes trūkumu, kas raisījis problēmas traumatoloģijas jomas reformā, nepietiekami apspriežot tās ar nozares speciālistiem, norādījis premjers Valdis Dombrovskis.