Potenciālos slimniekus rehabilitēs, lai neiestātos invaliditāte

Turpmāk cilvēkiem, kuriem pastāv risks iegūt invaliditāti, tiks noteikta "prognozējamā invaliditāte" un izstrādāts individuāls rehabilitācijas plāns darbspēju atjaunošanai, Neatkarīgā uzzināja Labklājības ministrijā.

Šādu iespēju paredz Invaliditātes likums, kas stājies spēkā šāgada 1. janvārī. Invaliditātes likuma mērķis ir novērst vai mazināt cilvēkam risku kļūt par invalīdu, bet tiem cilvēkiem, kuriem jau ir noteikta invaliditāte, palīdzēt samazināt sekas, ko tā radījusi.

Nosūtot cilvēku uz Veselības un darbspēju ārstu valsts komisiju (VDEĀVK) prognozējamas invaliditātes ekspertīzes veikšanai, ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts izstrādās individuālo rehabilitācijas plānu, paredzot turpmāko ārstēšanu un nepieciešamības gadījumā medicīniskās rehabilitācijas pasākumus. Savukārt VDEĀVK apstiprinās ārsta izstrādāto plānu, nepieciešamības gadījumā iesakot ģimenes ārstam noteikt vēl papildu sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus vai konsultācijas. Individuālā rehabilitācijas plāna izstrāde cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti ir obligāta. Individuālajā rehabilitācijas plānā cilvēkam ar prognozējamu invaliditāti tiek iekļauti kompleksi ārstēšanas, medicīniskās, sociālās un profesionālās rehabilitācijas pasākumi, lai saglabātu un uzlabotu cilvēka darbspējas, novēršot invaliditātes iestāšanos.

Cilvēkiem ar invaliditāti tāpat kā līdz šim sociālās rehabilitācijas plānu arī turpmāk izstrādās pašvaldības sociālais dienests. VDEĀVK varēs ieteikt individuālajā rehabilitācijas plānā cilvēkam ar invaliditāti profesionālās rehabilitācijas, pārkvalifikācijas un citas profesijas apgūšanas nepieciešamību un invaliditātes radīto seku mazināšanas pasākumus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais