Zinātnieki atspēko muļķīgus veselības padomus

Organizācijas Sense About Science (SAS) publiskotajā gadskārtējā sarakstā par absurdākajiem zinātniskajiem skaidrojumiem ir atspēkota virkne veselības padomu, kurus nereti popularizē dažādas slavenības.

Veselībai un vingrumam veltītajā publikācijā minēts, ka, gan futbolists Deivids Bekhems, gan prinča Viljama līgava Keita Midltone nēsā silikona aproces ar hologrammām, kas ir kā vairojot enerģiju un vingrumu.

Savukārt modele Naomi Kempbela, aktieri Eštons Kačers un Demija Mūra piekopj diētu, kurā divas nedēļas jāpārtiek tikai no kļavu sīrupa, citroniem un pipariem. N. Kempbela ir publiski izteikusies, ka šāda diēta attīra ķermeni.

Šie ir tikai daži no uzskatiem, teorijām un terapijām, kas, pēc SAS domām, ir zinātniski nepamatotas. Piemērs ir arī popdziedātājas Sāras Hārdnigas sacītais, ka viņa pie sava ēdiena pievieno ogli, lai neitralizētu sliktās vielas, kas var atrasties ēdienā. Ķīmiķis Džons Elmslijs gan norāda, ka, lai arī ogle nudien absorbē indīgas molekulas, tomēr, kad runa ir par pārtiku, cilvēka ķermenis pats ir gana pielāgojies slikto vielu izvadīšanai ārā.

Savukārt cīkstonis Alekss Rīds šogad izteicās, ka vīrieša spermā ir daudz barības vielu, tāpēc seksa laikā vajag izvairīties no ejakulācijas, bet ļaut, lai ķermenis spermu absorbē, tādējādi sev nodrošinot enerģiju pirms lielām sacensībām. Reproduktīvo jautājumu pētnieks Džons Eiplins gan norāda, ka spermu ķermenis fiziski nespēj absorbēt, ja tā jau ir izveidojusies sēkliniekos, un tā dažu dienu laikā jebkurā gadījumā iet bojā.

Zinātnieki norāda ir dažām vienkāršām patiesībām, kas liks aizmirst dažādas brīnumu receptes:

1) Nekas nav brīvs no ķimikālijām; jautājums ir tikai par to, kādas ķimikālijas konkrētajā vielā ir

2) Ķermeņa attīrīšana ir mārketinga mīts: cilvēka ķermenis pats sevi spēj gana efektīvi attīrīt arī bez dārgām procedūrām un mokošām diētām

3) Enerģija un vingrums rodas no... pareizas pārtikas un vingrojumiem, nevis no kādām brīnumu aprocēm, vai kā cita.