PVO: 60% inficēto nezina, ka viņiem ir HIV

Pasaulē ir 33 miljoni cilvēku, kuriem ir cilvēka imūndeficīta vīruss jeb HIV, liecina jaunākais Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījums.

PVO publicējusi ziņojumu, kas veltīts HIV izplatības problēmām. Pēc PVO datiem, nepieciešamos medikamentus saņem mazāk nekā puse no tiem HIV inficētajiem, kuriem ir vajadzīga pretvīrusu terapija. Kopumā no visiem cilvēkiem, kuri dzīvo ar HIV, ārstēšana ir nepieciešama 9,5 miljoniem. PVO HIV/AIDS departamenta vadītāja vietniece Tegesta Germa norāda, ka plāni nodrošināt ar antiretrovirālo terapiju visus pacientus netiks īstenoti 2010. gadā, kā tas savulaik tika iecerēts.

Neraugoties uz šo secinājumu, PVO uzsver, ka medikamenti HIV/AIDS pacientu ārstēšanai tomēr ir kļuvuši daudz pieejamāki. Pēc PVO datiem, 2008. gadā pretvīrusu terapiju saņēma vairāk nekā četri miljoni pacientu, bet gadu pirms tam – 2007. gadā – tikai četri miljoni. T. Germa norāda, ka trūkst arī iespēju savlaicīgi veikt HIV infekcijas diagnostiku. Tikai 40% to, kuri inficējušies ar HIV, zina, ka ir šī vīrusa nēsātāji, liecina PVO aplēses. Diagnostika ir kļuvusi pieejamāka grūtniecēm. 2008. gadā uz HIV pārbaudījušās 21% grūtnieču jaunattīstības valstīs, gadu iepriekš šo sieviešu īpatsvars bija tikai 15%. Antiretrovīrusu preparātus 2008. gadā saņēma aptuveni 45% grūtnieces, kurām ir HIV.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.