Bārzdiņš: Visi lēmumi par izmaiņām veselības sistēmā ir izsvērti

Visi lēmumi par izmaiņām veselības sistēmā ir izsvērti un, ja radīsies vajadzība, tie tiks mainīti, komentējot vairākus valdības šodien pieņemtos lēmumus, kas paredz būtiskas izmaiņas veselības aprūpes jomā, žurnālistiem norādīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS/Liepājas partija).

Ministrs apgalvoja, ka nevarot runāt par slimnīcu slēgšanu. Viņaprāt, šādus vārdus nevar lietot, jo tā ir "sabiedrības dezinformēšana".

Ministrs teica, ka, izvērtējot situāciju, lēmumi var tikt pārskatīti. Piemēram, ja izrādīsies, ka ir pieejams finansējums neatliekamās palīdzības sniegšanai Traumatoloģijas slimnīcā vai arī ka citur nav vajadzīgo speciālistu, nākamā gada pirmajā pusē lēmums šajā iestādē no nākamā gada 1.jūlija vairs nesniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību var tikt mainīts.

Pēc Bārzdiņa teiktā, šodien pieņemtais lēmumus attiecībā uz Traumatoloģijas ortopēdijas slimnīcu ļaus samazināt izdevumus par 150 000 latu. Kopējais slimnīcas budžets esot vairāki miljoni latu.

Neatliekamā palīdzība tiks sniegta Austrumu slimnīcā, kur ir jauna neatliekamās medicīnas un uzņemšanas nodaļa. Kā teica ministrs, šajā vietā ir iespēja koncentrēt speciālistus.

Jautāts, vai šīs reformas neradīs neērtības pacientiem, Bārzdiņš atsaucās uz izmaiņām Jūrmalas ātrās palīdzības darbā, pārtraucot sniegt neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumus, un retoriski vaicāja: "Vai kādam kas sliktāks noticis?"

Viņaprāt, ir jāseko līdzi, lai pacienti tiktu informēti par izmaiņām un situācijā, kad mainās paradumi, ir pieejami ģimenes ārsti.

Šodien valdības sēdē viņš arī norādīja, ka diskusijas par šādām reformām notikušas jau iepriekš, taču tagad sarežģītās finanšu situācijas dēļ tās nācies ieviest ātrāk. Traumatoloģijas slimnīcas vadības iebildumus viņš saistīja ar šo steigu.

Runājot par lēmumu no nākamā gada 1.aprīļa ieviest maksu par kompensējamo zāļu recepti 50 santīmu apmērā, viņš minēja pazīmes, kas liecinot, ka cilvēki mēdz uzkrāt vairāk medikamentu, nekā vajag. "Cilvēkiem gribētos, lai mājās ir šie medikamenti, bet no sistēmas viedokļa tas nav pareizi," teica Bārzdiņš.

Ministrs arī uzsvēra, ka uz vairākām pacientu un medikamentu grupām šis lēmums neattieksies. Kā ziņots, valdības akceptētais noteikumu projekts paredz, ka maksājums netiks attiecināms uz tām receptēm, kas ir izrakstītas pacientiem, kuru līdzmaksājums tiek segts no Sociālās drošības tīkla stratēģijas līdzekļiem, bērniem līdz 18 gadu vecumam un tām receptēm, uz kurām ir izrakstītas zāles, kuru Veselības ekonomikas centra noteiktā aptiekas cena nepārsniedz trīs latus.

Savukārt izmaiņas traumpunktu finansēšanas kārtībā nenozīmējot, ka traumēties varēs tikai noteiktā laikā. "Traumēties drīkstēs, kad vajag," minēja Bārzdiņš un norādīja, ka citā laikā ir pieejami ģimenes ārsti.

Svarīgākais