Bažījas par traumpunktu nākotni līdz ar izmaiņām finansējuma piešķiršanas kārtībā

Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēnijs Kalējs pauž bažas par nepietiekamu traumpunktu darbu nākamgad visā Latvijā līdz ar plānotajām izmaiņām finansējuma piešķiršanas kārtībā.

Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā grozījumu projektā veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā paredzēts, ka finansējumu traumpunktu darbībai turpmāk plānots piešķirt atkarībā no gada laikā apkalpoto pacientu daudzuma. Šim nolūkam iecerēts traumpunktus dalīt divās kategorijās - traumpunkti, kas gada laikā aprūpē virs 3500 pacientiem, un traumpunkti, kas gada laikā apkalpo līdz 3499 pacientiem.

Kalējs aģentūrai LETA pauda bažas, ka līdz ar šīm izmaiņām ievērojami mazāku finansējumu saņems tie traumpunkti, kuros pacientu skaits būs kaut vai tikai nedaudz mazāks par 3500 gadā.

Līdz ar to šiem traumpunktiem varētu nebūt pietiekami daudz līdzekļu, lai strādātu visu diennakti, kas ir būtisks to darbības priekšnoteikums, norādīja Kalējs.

"Stipri jādomā, vai pacientu skaits ir objektīvs rādītājs," sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs, norādot, ka neatliekamā palīdzība traumpunktā nav ekskluzīvs pasākums un to būtu nepieciešams saņemt ikvienā apdzīvotā vietā. Pēc viņa teiktā, varētu pat veidoties situācija, ka pacients, lai apkoptu pārgrieztu brūci, būtu jāved pat 50 kilometrus tālu.

Turklāt traumpunktu liktenis varētu būt arī atkarīgs no traumu sezonalitātes attiecīgajā vietā, piemēram, ir vietas, kur vairāk traumu ir tieši ziemā - pie slēpošanas vietām -, bet mazāk vasarā, sacīja Kalējs.

Noteikumu grozījumos plānots ieviest jaunu kārtību, sākot ar 2011.gada 1.jūliju, arī attiecībā uz dienas stacionārā veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem un to apmaksu. Paredzēts specificēt to pakalpojumu veidus, kurus pacientam drīkst veikt dienas stacionārā un kurus tikai slimnīcā, aģentūru LETA informēja VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Tāpat noteikumu grozījumos paredzēts nākamgad izlīdzināt pakalpojumu tarifus universitāšu un reģionālajās slimnīcās, nosakot, ka pakalpojums neatkarīgi no tā sniegšanas vietas pacientam jāsniedz par vienādām un zemākajām iespējamām izmaksām, pārrēķinot vidējās viena pacienta ārstēšanas izmaksas. Tās pārrēķinātas, pamatojoties uz stacionāro pakalpojumu sniedzēju Vadības informācijas sistēmā uzrādīto darbu par 2009.gadu.

Lai sekmētu ģimenes ārstu prakšu izveidi ar optimālu pacientu skaitu, noteikumu projektā iekļauta tiesību norma, kura noteic, ka jaunatveramo ģimenes ārstu prakšu aprīkošanai var piešķirt papildu līdzekļus, ja tādi gada beigās palikuši pāri no ģimenes ārstu un pediatru praksēm paredzētā VM finansējuma, ja reģistrēto pacientu skaits primārās veselības aprūpes ārsta sarakstā ir ne mazāks par 600, savukārt primārās veselības aprūpes pediatru sarakstā - ne mazāks par 300 bērniem.

VM izstrādāto grozījumu projektu par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību Ministru kabinets skatīs rīt, 28.decembrī.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais