ASV atklāts jauns rezistentā stafilokoka paveids

ASV Manas salā atklāts meticilīna rezistentā stafilokoka (MRSA) jauns paveids, kas pārsvarā skar jaunus un veselīgus cilvēkus, vēsta "Daily Telegraph".

Menas salas Veselības aprūpes departaments apstiprinājis vairākus gadījumus, kuros konstatēts rezistentās baktērijas jaunais paveids "MRSA USA 300".

Atšķirībā no citiem MRSA paveidiem, jaunais mikroorganisms pārsvarā skar gados jaunus, sportiskus un veselīgus cilvēkus, turklāt tas izplatās nevis slimnīcās, bet sporta zālēs, peldbaseinos un SPA centros.

"Šī baktērija īpaši labi spēj pielāgoties jaunai videi un, pateicoties mutācijām, tās DNS struktūrā, ar ko tā spēj dalīties ar citām baktērijām, [stafilokoks] spēj kļūt nejūtīgs pret antibiotikām, kas tiek izmantotas veselības aprūpes iestādēs," skaidroja britu farmaceitiskās mikrobioloģijas doktore Keitija Leirda.

"Jaunais "MRSA USA 300" paveids, kas izolēts Menas salā, ir neparasts ar to, ka tas skar jaunus un veselīgus cilvēkus un tiek saistīts ar sportošanas iestādēm, nevis slimnīcu vidi," viņa norādīja.

Menas salas Veselības aprūpes departaments izstrādājis izglītības programmu, lai cīnītos pret infekcijas izplatīšanos sporta zālēs.

Meticilīna rezistentā baktērija Staphylococcus aureus, kas plašāk pazīstama kā zeltainais stafilokoks, izraisa ātri progresējošas, bieži vien letālas infekcijas, jo MRSA ir nejūtīga pret daudzām antibiotikām.

MRSA ir biežākais rezistentais patogēnais mikroorganisms slimnīcās, taču pēdējos gados konstatēti paveidi, kas izplatās arī sadzīves kontaktos.

Svarīgākais