Pieaugusi saslimstība ar salmonelozi; aicina uzmanīties ar pārtiku svētku laikā

Latvijas Infektoloģijas centra epidemiologi, lai svētki būtu priecīgi un bez liekām rūpēm, aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību ēdiena pagatavošanai svētkos, jo nereti tieši svinībās un pēc svinībām cilvēki sasirgst ar infekciju slimībām.

Mediķi norāda, ka, iegādājoties pārtikas produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un derīguma termiņš nav beidzies. Gatavojot ēdienus no gaļas un zivīm, jāatceras, ka tikai laba termiska apstrāde pasargās no saslimšanas. Ēdienus, kas jau nopērkami gatavi lietošanai (salāti, galerts, pastēte un citi), jāuzglabā piemērotā temperatūrā ledusskapī, nošķirti no jēliem produktiem, un jāizlieto uz produkta norādītajā derīguma termiņā.

Tāpat epidemiologi atgādina: ievērojot personīgo higiēnu - regulāra roku mazgāšana ēdienu gatavošanas laikā, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms ēšanas un tīrība virtuvē, var samazināt inficēšanās risku ar akūtām zarnu infekcijām.

2010. gada 11 mēnešos aptuveni 10 000 Latvijas iedzīvotāji ir slimojuši ar dažādām akūtām zarnu infekcijām un pēdējos mēnešos saslimstībai ir tendence pieaugt, it īpaši aktivizējusies saslimstība ar salmonelozi. Salīdzinot ar iepriekšējo 5 gadu vidējiem rādītājiem, šogad saslimstība ar salmonelozi ir pieaugusi par 15%. Reģistrēti grupveida saslimšanas gadījumi ģimenēs, bērnudārzos un dažādu publisko pasākumu dalībnieku vidū.

Decembrī ir reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu, tādēļ LIC lūdz iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt savu un savu ģimenes locekļu veselības stāvokli, pirms publisku pasākumu apmeklēšanas. Ja ir kaut mazākās aizdomas par iespējamu saslimšanu, ieteicams palikt mājās.