No amata atstādināts Sirds ķirurģijas centra vadītājs Romāns Lācis

P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sirds un asinsvadu ķirurgs profesors Romāns Lācis atstādināts no Sirds ķirurģijas centra vadītāja amata, - informē "Latvijas Avīze". Darbu zaudējusi arī centra sekretāre.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Atis Arnolds Veinbergs laikrakstam neesot vēlējies sniegt sīkākus komentārus par šo faktu, vien paskaidrojis, ka Lācis no amata atstādināts uz laiku, kamēr tiks noskaidroti lietas apstākļi.

Lācis pastāstīja, ka saņēmis slimnīcas valdes priekšsēdētāja rīkojumu, ka amatu vairs nedrīkst ieņemt, taču vairāk nekas nav paskaidrots. Tikai pēc tam, kad valde pieņēmusi lēmumu par viņa atstādināšanu, Lācim slimnīcas vadība pieprasījusi uzrakstīt paskaidrojumu par jaunas aparatūras iegādi Sirds ķirurģijas centrā.

"Šis fakts mani nepatīkami pārsteidza, un es jūtos pamatīgi apkaunots, jo es kā centra vadītājs nepieņemu gala lēmumu par aparatūru iegādi. Tiesa, centram bija ļoti nepieciešama mūsdienīga aparatūra, lai ar kombinētu tehnoloģiju palīdzību varētu operēt ļoti sarežģītus sirds slimniekus. Es kā centra vadītājs reizi gadā iesniedzu slimnīcas vadībai sarakstu, kas centram būtu nepieciešams. Slimnīcā taču ir Juridiskais departaments, Finanšu departaments, Juridiskā un Iepirkumu daļa, kā arī citi departamenti un daļas, kas šādus iesniegumus izvērtē, un galu galā slimnīcas valde pieņem lēmumu. Es nekādi nespēju saprast, kāpēc vairs nedrīkstu vadīt Sirds ķirurģijas centru, ja man ar slimnīcā rīkotajiem iepirkumiem nav nekāda sakara. Līgumu par aparatūras iegādi ir parakstījis slimnīcas valdes priekšsēdētājs Veinberga kungs," skaidro Lācis.

Aparatūra slimnīcai tika piegādāta 6.decembrī un tūdaļ pēc tam sekojis Veinberga rīkojums par Lāča atstādināšanu. "Mēs nevaram neiet līdzi laikam, tāpēc es lūdzu slimnīcas vadību iegādāties modernu sirds ķirurģijas un kardioloģijas aparatūru, ar kuru vienlaikus varētu veikt invazīvās kardioloģijas un ķirurģiskās operācijas, kas pacientiem sagādātu mazāku risku, tātad būtu drošākas," pastāstīja Lācis un piebilda, ka viņam neesot aizliegts strādāt par ķirurgu.

Sirds ķirurģijas centrā strādā 11 kardioķirurgi, trīs sirds ķirurģijas rezidenti, pieci kardiologi, seši anesteziologi un reanimatologi. Lācis centru vada kopš 1998.gada, kad tas kļuva par Latvijas Kardioloģijas centra struktūrvienību. Ar Kardioloģijas centra vadītāju Andreju Ērgli neizdevās sazināties, jo viņš atrodas komandējumā ārpus Latvijas. Lācis kā centra vadītājs un ārsts par izcilu darbu ir apbalvots ar pirmās šķiras Triju zvaigžņu ordeni, kā arī Ministru kabineta balvu.

Lācis neslēpa, ka, būdams centra vadītājs, saņēmis "Latvijas apstākļiem ļoti pieklājīgu algu" un neizslēdza iespēju, ka tādēļ varētu būt arī kāds cits kandidāts uz šo amatu. "Man gan ļoti negribētos ticēt, ka no amata esmu atstādināts šā iemesla dēļ, jo es ticu cilvēku godaprātam," atzina profesors.

Stradiņa slimnīcas valsts kapitāldaļu turētājs Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš norādīja, ka ar šo jautājumu jātiek galā slimnīcas valdei, nevis ministrijai.

Svarīgākais