Reģistrēts šogad pirmais saslimšanas gadījums ar difteriju

4.decembrī valsts aģentūrā "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) tika ievietota paciente, kas slimo ar difteriju. Slimības gaita noris ļoti smagi, ziņu aģentūru LETA informēja LIC sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa.

Šis ir pirmais apstiprinātais difterijas gadījums šogad Latvijā, kas liecina, ka difterijas izraisītājs turpina cirkulēt starp iedzīvotājiem. Pērn tika reģistrēti seši saslimšanas gadījumi, viens no tiem beidzās ar pacienta nāvi.

LIC speciālisti atgādina, ka vienīgais efektīvais difterijas profilakses veids ir vakcinācija, turklāt to apmaksā valsts. Pieaugušajiem bezmaksas vakcinācija jāveic ik pēc desmit gadiem. Cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts inficēšanas risks - biežāk.

Difterija ir akūta infekcijas slimība. Par saslimšanu liecina paaugstināta ķermeņa temperatūra, līdz 38 - 39 grādiem, nespēks, kakla sāpes, galvassāpes, apetītes trūkums.

Tālākais slimnieka stāvoklis lielā mērā atkarīgs no tā, kur difterijas radītie aplikumi izveidojas un cik smaga ir slimība gaita. Aplikumi var veidoties degunā, uz mandelēm, rīklē, balsenē vai vienlaicīgi vairākās vietās. Bīstamas ir visas formas, tomēr, ja slimība skar balseni, ārstēšanai ir jābūt savlaicīgai un adekvātai. Apkārtējos audos novēro tūsku, kas vēl vairāk var apgrūtināt elpošanu. Reti, bet iespējama ir arī difterijas acu, ādas un dzimumorgānu forma.

Latvijā

Kas gaida Latviju nākotnē? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu saucas nākotnēšana. Būsim Baltijas tīģeris, vientuļā Latvija, gurdenā Latvija vai Ziemeļvalsts Latvija? Jau šodien jādefinē Latvijas attīstības virzieni, mājas darbi un jāvirza attīstības stratēģija. 30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" notika pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena, kurā kopā ar dažādu nozaru uzņēmējiem, ministriem, augstiem ierēdņiem, akadēmiķiem un augstākās izglītības iestāžu rektoriem tika iezīmēti darāmie darbi piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, izglītībā un cilvēkresursos.