Aiz reformas, iespējams, slēpj slimnīcu slēgšanu

© f64

Taisnība ir veselības ministram Jurim Bārzdiņam, kurš, vēlēdamies atspēkot izskanējušās runas par plānoto slimnīcu slēgšanu, apgalvo, ka slimnīcas netiks slēgtas.

Taču aiz šiem vārdiem slēpjas slimnīcu reforma, kā rezultātā deviņas reģionālās slimnīcas vairs nesniegs neatliekamo palīdzību un vairs nedarbosies diennakts režīmā.

Lai gan saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) dokumentu par izdevumu samazināšanu veselības aprūpes jomā no nākamā gada plānota slimnīcu pārprofilēšana par dienas stacionāriem un aprūpes slimnīcām, Veselības ministrijā (VM) tik konkrēti par šādiem plāniem nerunā, jo "neesot vēl nekas konkrēti zināms", "gaidāmas sarunas ar pašvaldībām". Tajā pašā laikā FM informē, ka, veicot šādu pasākumu, budžeta izdevumi tikšot samazināti par 3,9 miljoniem latu. Deviņu nelielo daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcu likvidēšana jeb to pārveide par dienas stacionāriem varētu notikt nākamā gada otrajā pusē. Tas nozīmētu, ka no 11 daudzprofilu slimnīcām – Jūrmalā, Ogrē, Kuldīgā, Preiļos, Krāslavā, Gulbenē, Cēsīs, Alūksnē, Dobelē, Madonā un Tukumā – paliktu vairs tikai divas. Papildus šīm divām turpinātu strādāt slimnīcas Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī, kā arī trīs universitātes slimnīcas Rīgā – Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Stradiņa un Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas. Pagaidām VM nevar pateikt, kuras būs pārprofilējamās slimnīcas un kad tas varētu notikt. Zināms, ka Veselības norēķinu centrs līgumus ar rajonu slimnīcām slēgs uz pusgadu, lai varētu operatīvi izanalizēt slimnīcu darba rezultātus. "Tur būs daudzi un dažādi faktori, piemēram, pieņemot lēmumu, jāizvērtē, kādi ir attālumi starp slimnīcām un kur pacients turpmāk varēs saņemt palīdzību," skaidro VM pārstāve Egita Pole.

"Neviena slimnīca netiks slēgta. Arī iepriekš strukturālo reformu gaitā slimnīcu pārprofilēšanā slimnīcas nav slēgtas – tās turpina strādāt kā veselības aprūpes iestādes, kur pacienti saņem kvalitatīvu, bet izmaksu ziņā lētāku medicīnisko palīdzību," saka veselības ministrs. Ārstniecības jomā samazinājumu panāks, ieviešot vienādus zemākos pakalpojumu apmaksas tarifus, liekot uzsvaru uz ambulatorās aprūpes un dienas stacionāru plašāku izmantošanu slimnīcās un mainot gultu profilus deviņās slimnīcās par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām. Ka Latvijā jāturpina samazināt gultas vietu skaitu, norādījuši arī Pasaules bankas eksperti. Jau pavasarī izskanēja VM priekšlikumi – samazināt neatliekamās palīdzības slimnīcu skaitu, saglabājot desmit slimnīcas – trīs universitātes un septiņas reģionālās slimnīcas.