Rosina pacienta līdzmaksājumu 50 santīmus par recepti

Pacientu organizāciju kopsapulcē klātesošajiem uzdodot retorisku jautājumu, ko pacienti teiktu, ja par visām kompensējamo medikamentu sarakstā esošajām zālēm vajadzētu maksāt līdzmaksājumu, veselības ministrs Juris Bārzdiņš, visticamāk, jau zināja, ka valdībai apstiprināšanai tiek virzīti grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz noteiktu līdzmaksājumu par katru 100 procentu kompensējamo medikamentu recepti.

Aizvadītās nedēļas nogalē valsts sekretāru sanāksmē izskatītie grozījumi zāļu kompensēšanas kārtībā paredz ieviest pacienta līdzmaksājumu 50 santīmu apmērā par katru 100 procentu kompensējamo zāļu recepti. Šāds līdzmaksājums paaugstinātu pacientu līdzestību zāļu lietošanā un neradītu nozīmīgu finansiālo slogu. Līdzmaksājuma ieviešana ietekmētu aptuveni 180 000 pacientu, tomēr, pēc Veselības ministrijas domām, tas neradīs nozīmīgu finansiālo slogu pacientiem, jo ārsti kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces ar recepti var izrakstīt līdz pat trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam.

Pacientu konferencē ministrs sabiedēja daudzus jo daudzus pacientus, jo daļai pacientu līdzmaksājums būtu nozīmīgs slogs, sevišķi, ja tas tiktu noteikts procentuāli no zāļu cenas. Tāpat atsevišķas pacientu grupas pauda neizpratni, kā var apgalvot, ka pacienti tur zāļu krājumus skapītī un nelieto, drīzāk – pacientiem nav naudas, lai samaksātu jau esošo līdzmaksājumu. VM aprēķinājusi, ka pacienta līdzmaksājuma ieviešana par recepti ļaus valsts budžeta izdevumus samazināt par 607 537 latiem.

Savukārt uzcenojuma griestu noteikšana dārgajām zālēm – samazinās valsts tēriņus par 465 000 latu. VM rosina no nākamā gada kompensējamo zāļu sistēmā izplatīt tikai tās savstarpēji aizvietojamās zāles konkrētu slimību ārstēšanai, kas būs par 30 procentiem lētākas nekā 1. janvārī šo zāļu grupas lētākā medikamenta bāzes cena. VM plāno ik pusgadu šo medikamentu cenas pazemināt vēl par 10 procentiem. Savukārt dārgajām zālēm un medicīnas iekārtām ministrija rosina noteikt lieltirgotavu uzcenojuma griestus. VM arī ierosinājusi noteikt zāļu lieltirgotavu fiksēto uzcenojumu četru latu apjomā zālēm un medicīniskajām ierīcēm, kuru ražotāja cena pārsniedz 100 latu. Tas ļaušot samazināt cenas zālēm ar ražotāja cenu virs 100 latiem un vienlaikus novērstu pretrunu, kas pašreiz pastāv starp vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumiem. Pašlaik aptiekām ir noteikts fiksēts uzcenojums zālēm un medicīniskajām ierīcēm ar piegādes cenu virs 50 latiem, bet zāļu lieltirgotavām šie griesti ir noteikti procentos.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais