Rūpēs par ugunsdrošību Eiropā ieviesīs pašdziestošas cigaretes

Lai samazinātu tādu ugunsgrēku skaitu, kas izcēlušies no nenodzēstiem izsmēķiem, Eiropā plānots ieviest pašdziestošas cigaretes, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Eiropas Standartizācijas komiteja šā gada 17.novembrī jau publicējusi standartu par cigarešu degšanas spējas samazināšanu. Standarts "Cigaretes - uzliesmošanas riska novērtējums - drošības prasības" nosaka prasības cigarešu degšanas spējas samazināšanai, tā mērķis ir ierobežot cigarešu izraisītu ugunsgrēku un tajos cietušo un bojāgājušo skaitu, kā arī materiālos zaudējumus. Dalībvalstīm šis standarts pusgada laikā būs jāpieņem nacionālā standarta statusā.

Pēc tam tiks vērtēta standarta kvalitāte un lemts par tā publicēšanu Eiropas Savienības oficiālajā vēstnesī. Tādējādi šo standartu plānots harmonizēt. Kad atsauce uz minēto standartu tiks publicēta oficiālajā vēstnesī, cigaretes, kas ražotas saskaņā ar šo standartu, tiks uzskatītas par atbilstošām vispārējām drošības prasībām, kas noteiktas direktīvā par produktu vispārēju drošību attiecībā uz standarta aptvertajām ugunsdrošības prasībām.

Tas nozīmē, ka, lai cigaretes varētu tirgot Eiropas ekonomikas zonā, tām būs jāatbilst šī standarta prasībām. Pretējā gadījumā cigaretes tiks izņemtas no tirgus kā neatbilstošas direktīvai, atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas pārstāvi Lindu Duntavu, informēja VUGD.

Lēmumu par standarta publicēšanu oficiālajā vēstnesī plānots pieņemt 2011.gada novembrī. Līdz tam uzņēmējiem ir iespējams realizēt esošos cigarešu krājumus, pārkārtot ražošanu jaunajām prasībām un veikt citus pasākumus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu cigarešu atbilstību samazinātas degšanas prasībām. Cits papildu pārejas periods šī standarta piemērošanai netiks noteikts.

Kā liecina VUGD apkopotā statistika, šogad Latvijā reģistrēti 839 ugunsgrēki, kuru iespējamais izcelšanās iemesls bijusi neuzmanīga smēķēšana. Šajos ugunsgrēkos gājis bojā 31 cilvēks. Tādējādi secināms, ka teju trešā daļa no šā gada desmit mēnešos ugunsgrēkos kopumā bojā gājušajiem cilvēkiem dzīvību zaudējuši tieši nenodzēsta izsmēķa dēļ. "Neuzmanīga rīcība ar uguni, tajā skaitā arī neuzmanīga smēķēšana, ir viens no biežākajiem ugunsgrēka iemesliem," atzina VUGD preses pārstāve Inga Vetere.

Kā secināts ASV veiktos pētījumos, lielāks ugunsgrēkos bojāgājušo skaits ir valstīs, kurās dzīvo procentuāli vairāk pieaugušo bez augstākās izglītības, un kurās ir vairāk mājsaimniecību ar ienākumiem zem iztikas minimuma.

Tomēr VUGD atgādina, ka arī cigaretes ar samazinātu degšanas spēju nebūs pilnībā drošas, tāpēc smēķētājiem arī turpmāk būs jārūpējas, lai viņu kaitīgais ieradums neapdraudētu pašu un līdzcilvēku dzīvības un īpašumus.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais