EK: Sūdzība Eiropas ombudā veicinās reformas Latvijas veselības aprūpē

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" un Latvijas Pacientu ombuda kopīgās sūdzības par veselības aprūpes nepieejamību Latvijā pieņemšana izskatīšanai Eiropas ombudā palīdzēs Latvijas valdībai veikt sen nepieciešamās reformas veselības aprūpes jomā, ziņu aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca.

Viņa norāda, ka EK pastāvīgi pievērsusi Latvijas valdības uzmanību veselības aprūpes problēmām jau vairāku gadu garumā, un Eiropas Savienības (ES) ziņojumos par sociālo aizsardzību 2007.gadā un 2009.gadā ticis konkrēti ieteikts uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, risināt cilvēkresursu jautājumus, vienlaikus uzlabojot veselības aprūpes efektivitāti.

"Par ko tad runā ES ziņojumi? Latvijā ir ierobežots bezmaksas pakalpojumu klāsts, liels hospitalizēto skaits, pacientu maksājumi ir pārāk lieli, medicīnas darbinieku neapmierinātība, protams, ietekmē kvalitāti," klāsta Šulce.

Šulce piebilst, ka teorētiski valdība Valsts stratēģijas ziņojumā par 2006.-2008.gadu noteikusi līdzīgus uzdevumus - veicināt veselības aprūpes pieejamību un uzlabot cilvēkresursu skaitu. "Tie joprojām nav pilnībā ieviesti. Iespējams, tieši tas bija iemesls sociālajiem partneriem vērsties ES institūcijās," uzskata Šulce.

Jau ziņots, ka sūdzība kopā ar 54 000 Latvijas iedzīvotāju parakstu ombudam tika nosūtīta 29.septembrī.

Kā ziņots, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība sadarbībā ar citām organizācijām izveidoja 82 parakstu vākšanas punktus visos Latvijas reģionos, lai sniegtu ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju parakstīties un aizstāvēt tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris iepriekš atzinis, ka šī varētu būt pirmā šāda rakstura sūdzība Eiropas ombudam.