Latvijā reģistrēti 4826 HIV inficētie

Līdz šā gada novembrim Latvijā reģistrēti 4826 hroniska imūndeficīta vīrusa (HIV) slimnieki, no kuriem 920 cilvēkiem ir AIDS, ziņu aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve Inese Skrastiņa.

Turklāt 37 saslimšanas gadījumos jaundzimušie ir inficējušies no savām mātēm. Kopumā šogad reģistrēti 212 jauni HIV gadījumi, bet AIDS diagnosticēts 94 personām. Ar AIDS Latvijā miruši pavisam 325 cilvēki, no tiem 31 šī gada 10 mēnešos.

No reģistrēto HIV gadījumu skaita 57% gadījumu inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas dēļ. Taču pēdējos gados no jauna reģistrēto HIV gadījumu vidū arvien vairāk pieaug to gadījumu īpatsvars, kad inficēšanās notikusi seksuālās transmisijas ceļā - starp šogad atklātajiem HIV gadījumiem 60% inficēšanās notikusi dzimumkontakta ceļā.

Kā norāda Skrastiņa, Latvija ir to valstu vidū, kur HIV ārstēšana, antiretrovirālā terapija, tiek nodrošināta par valsts budžeta līdzekļiem. Patlaban to saņemot 496 pacienti, no kuriem 26 ir bērni.

"Svarīgs priekšnoteikums specifiskās ārstēšanas saņemšanai ir tā saucamā pacienta līdzestība, jo, tikai sadarbojoties ārstniecības personai un pacientam, iespējams sasniegt pozitīvus ārstēšanas rezultātus," uzsver Skrastiņa.

Latvijas Infektoloģijas centra HIV un AIDS nodaļas uzskaitē ir 3282 pacienti no visām valstī reģistrētajām HIV inficētajām personām, kas nozīmējot, ka šo pacientu veselības stāvoklis tiek sistemātiski uzraudzīts, lai nepieciešamības gadījumā uzsāktu ārstēšanu.

No 2010.gada 1.janvāra HIV infekcijas ārstēšanai paredzētie specifiskie medikamenti iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā un tos, uzrādot infektologa izrakstītu recepti, iespējams iegādāties Latvijas aptiekās, kas esot paplašinājis antiretrovirālās terapijas pieejamību.

"Nozīmīga HIV infekcijas izplatības kontroles sastāvdaļa ir diagnostika. HIV tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot, vai cilvēks ir inficējies ar HIV," akcentē Skrastiņa, vienlaikus norādot, ka Latvijā HIV testus apmaksā valsts, un tos varot veikt 18 diagnostikas laboratorijās Rīgā un novados.

Tāpat, lai par godu 1.decembrī notiekošajai pasaules AIDS dienai diskutētu par profesionāliem diagnostikas un ārstniecības jautājumiem HIV un AIDS jomā, 2.decembrī ģimenes ārsti, pediatri, ginekologi un citi speciālisti aicināti piedalīties HIV infekcijai veltītā konferencē, lai pievērstu uzmanību agrīnai HIV diagnostikai un pacientu konsultēšanai tieši ārstu praksēs un veselības centros.

Latvijā

Dziedātāja Olga Rajecka, mūzikas autors Tomass Kleins un teksta autors Guntars Račs radījuši jaunu dziesmu “Saulīte”. Tā mazliet atsauc atmiņā pirms desmit gadiem par leģendāru jau kļuvušo, ārkārtīgi lipīgo hitu “Saule riet”, kas nepārsteidz – autoru kolektīvs tas pats.

Svarīgākais