Eiropas ombuds sācis izmeklēšanu par situāciju veselības aprūpes jomā Latvijā

Eiropas ombuds ir ne tikai pieņēmis izskatīšanai 54 000 Latvijas iedzīvotāju parakstīto sūdzību par situāciju veselības aprūpē, ko septembra nogalē ombudam nosūtīja trīs nevalstisko organizāciju vadītāji, bet arī sācis izmeklēšanu, šodien ziņo "Latvijas Avīze".

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris laikrakstam pavēstījis, ka ombuda atsūtītajā informatīvajā paziņojumā ir norādīts, ka vispirms tika izvērtēta sūdzības atbilstība Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā un Eiropas ombuda statūtos noteiktajiem atbilstības kritērijiem, pēc tam - vai ir pietiekams pamats sākt izmeklēšanu.

Esot secināts, ka sūdzība ir ombudam piekritīga, un ir uzsākta izmeklēšana. Ombuds ir informējis arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāju par saņemto sūdzību un lūdz viņu līdz 2011.gada 28.februārim sniegt atzinumu.

Tiklīdz tas tiks saņemts, to pārsūtīs arodbiedrībai ar aicinājumu izteikt apsvērumus un tos iesniegt ombudam mēneša laikā pēc atzinuma saņemšanas.

"Esam gandarīti, ka iedzīvotāju sauciens pēc palīdzības ir sadzirdēts, un ceram, ka tam būs konkrēti pozitīvi rezultāti," laikrakstam teicis Keris.

Kā ziņots, Eiropas Rīcības dienā, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) Eiropas ombudam nosūtīja arodbiedrības savāktos parakstus par situāciju veselības aprūpē Latvijā.

Sūdzībā par Eiropas Komisijas rīcību, pasliktinot veselības apstākļus Latvijas iedzīvotājiem, LVSADA pamatojas uz Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību hartas 35.pantu, kas paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca gan iepriekš skaidroja, ka Eiropas Komisija var ieteikt, bet ne lemt Latvijas vietā. Līgumā par Eiropas Savienības (ES) darbību teikts, ka ES respektē dalībvalstu atbildību par savu veselības politiku un veselības aprūpes sniegšanu.

Viņa arī paskaidroja, ka nav vienota Eiropas veselības aprūpes standarta, bet gan 27 valstu veselības aprūpes modeļi.