Pārbaudi par skolas darbinieces saslimšanu ar tuberkulozi vēl nevar pabeigt

Veselības inspekcija pagarinājusi lietas izskatīšanu par Imantas vidusskolas darbinieces, kura strādāja skolā, būdama slima ar tuberkulozi, veselības pārbaudēm. Laikus pabeigt šo lietu kavē apstāklis, ka šobrīd joprojām nav uzrādīta darbinieces medicīniskā grāmatiņa, nra.lv pastāstīja Veselības inspekcijā.

Šā gada 28. oktobrī Veselības inspekcija uzsāka gadījuma izskatīšanu par Imantas vidusskolas ēdnīcas darbiniecei veikto obligāto veselības pārbaužu atbilstību. Pēc tam, kad atklājās, ka darbiniece slimo ar atklāta tipa tuberkulozi, Latvijas Infektoloģijas centrs uzsāka visu skolēnu pārbaudi uz tuberkulozi. Izpētot gadījumu, atklājās, ka sieviete katru gadu bija izgājusi veselības pārbaudes un iepriekš netika konstatēts, ka viņa slimotu, tas radīja bažas, vai veselības pārbaudes nav formālas.

Izskatot konkrēto gadījumu, inspekcija noskaidroja, ka darba devējs informēja darbinieci par kārtējās veselības pārbaudes veikšanas nepieciešamību atbilstoši medicīniskās grāmatiņas termiņam. Darbiniece vērsusies ārstniecības iestādē, lai veiktu plaušu rentgenoloģisko pārbaudi, kurā tika konstatēta pacientes saslimšana ar tuberkulozi, pēc kā paciente tika stacionēta. Šobrīd paciente turpina ārstēšanos, tiek novērota pozitīva dinamika.

Šis gadījums pierāda, ka obligātās veselības pārbaudes ir viens no instrumentiem, kas ļauj atklāt saslimšanas arī gadījumos, kad pats darbinieks kaut kādu iemeslu dēļ nav spējīgs vai arī nevēlas ņemt aktīvu dalību savā veselības profilaksē. Vienlaicīgi jāņem vērā, ka obligātā veselības pārbaude nav panaceja saslimšanu atklāšanā, jo cilvēks var saslimt arī neilgi pēc pārbaudes veikšanas. Tādēļ jāuzsver, ka veselības profilakse, pirmkārt, ir katra cilvēka atbildība gan savā, gan līdzcilvēku priekšā.

Šobrīd Veselības inspekcijas ārsts eksperts turpina pacientes medicīniskās dokumentācijas apkopošanu un pārbaudi, ko zināmā mērā kavē fakts, ka darba devējs un darbinieks līdz šim nav varējuši uzrādīt darbinieces medicīnisko grāmatiņu. Sīkāku informāciju par konkrēto gadījumu varēs sniegt vienīgi pēc lietas izskatīšanas

Lietas izskatīšanas termiņš tiek pagarināts līdz šā gada 15. decembrim.

Atbilstoši noteikumiem obligātās periodiskās veselības pārbaudes jāveic personām, kuru darbs ir tieši saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuras ir nodarbinātas noteiktu uzņēmumu veidos, tajā skaitā arī personām, kuras sniedz pakalpojumus un strādā kādā no pārtikas aprites blokiem. Noteikumos noteikts, ka pārtikas aprites blokā strādājošiem pirmreizējā veselības pārbaudē un periodiskās veselības pārbaudēs vienu reizi gadā ir jāveic vispārēja un speciāla izmeklēšana (rentgenoloģiska izmeklēšana – platkadru fluorogrāfija).

Svarīgākais