Aptuveni 20% pacientu nācies atkārtoti veikt analīzes, jo noklīduši dokumenti

Vairāk nekā puse jeb 51,6% Pacientu ombuda veiktās aptaujas dalībnieku atzinuši, ka ir nobažījušies par dažādās ārstniecības iestādēs glabāto medicīnisko datu un dokumentu drošību. Savukārt vairāk nekā 15% aptaujāto pacientu ir saskārušies ar situāciju, ka viņu medicīniskie dati ārstniecības iestādēs ir noklīduši, nra.lv informēja Pacientu ombudā.

18% respondentu ir nācies atkārtoti veikt analīzes vai citas pārbaudes, jo iepriekš veikto izmeklējumu rezultāti nav bijuši pieejami vai nozaudēti, stāsta Pacientu ombuda valdes priekšsēdētāja Liene Šulce.

Pašreizējā situācija medicīnisko dokumentu glabāšanas un pieejamības ziņā radījusi pastiprinātu iedzīvotāju interesi par elektronisku datu glabāšanas iespēju – vēlmi vairāk uzzināt par šādu risinājumu pauduši 79% aptaujāto. Pacienti atzinuši, ka viņiem ir svarīga ne vien datu drošība, bet arī tas, lai uzkrātie dati būtu saprotami, un tajos būtu ietverta visa nepieciešamā informācija par pacienta veselību.

„Medicīnas datu kvalitātes un pieejamības aspekts ir ļoti būtisks. Datiem jābūt konfidenciāliem, tajā pašā laikā nepieciešamības gadījumā tiem jābūt arī viegli un ātri pieejamiem. Jo pacientu dati būs precīzāki un pieejamāki speciālistiem dažādās ārstniecības iestādēs vai pat dažādās valstīs, jo pacienta ārstēšana noritēs efektīvāk un drošāk. Līdz ar to medicīnisko datu elektronizācija ir ļoti būtiska un nepieciešama lieta, kas dotu nozīmīgu ieguldījumu veselības aprūpes sistēmas darbības uzlabošanā,” situāciju vērtē Liene Šulce.

Aptaujas rezultāti parāda, ka medicīnas datu pieejamību pozitīvi vērtējuši nedaudz vairāk kā 41% pacientu, atzīstot, ka tos vienmēr iespējams saņemt no saviem ārstiem. Savukārt 58% respondentu nācies saskarties ar datu pieejamības problēmām. 7% pacientu datu pieejamību vērtējuši pat kā kritisku, jo saskārušies ar mediķu nevēlēšanos sniegt informāciju par viņu veselības stāvokli, veiktajiem izmeklējumiem un diagnozēm.

„Daudzi ārsti uzskata, ka medicīniskie dokumenti ir paredzēti tikai viņu lietošanai, turklāt nereti informācija par savu medicīnisko stāvokli no ārsta “jāvelk ārā kā ar knīpstangām”, ar aptaujā saņemtajām iedzīvotāju atbildēm iepazīstina L. Šulce.

Aptaujas rezultāti liecina, ka pārsvarā dati par pacientu veselību tiek glabāti pie ģimenes ārsta (minējuši 47% respondentu) vai atrodas dažādās ārstniecības iestādēs pie dažādiem speciālistiem (minējuši gandrīz 46% respondentu). Gandrīz 34% respondentu savu medicīnisko dokumentu kopijas un izrakstus glabā mājās, savukārt aptuveni 6% respondentu savus medicīniskos datus neglabā vispār, kā arī nezina, kur tie atrodas.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais