Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Latvija vienā no pēdējām vietām Eiropā veselības aprūpē

Šāgada Eiropas Veselības aprūpes patērētāju indeksā (EHCI), kas šonedēļ tika publiskots Briselē, Latvija ieņem vienu no pēdējām vietām, turklāt tiek uzskatīta par valsti, kurā ir tāda veselības aprūpe, kas nav orientēta uz pacientu, nra.lv informēja Veselības aprūpes patērētāju iespēju nodrošināšanas birojā.

2009. gada Eiropas Veselības aprūpes sistēmas apskatā Latvija ir ierindota 31. vietā starp 33 valstīm. Jau otro gadu uzvarētāja ir Nīderlande, iegūstot rekordlielu 875 punktu skaitu, tai seko Dānija (819), Islande (811) un Austrija (795).

Latvija ir ieguvusi 512 punktus no 1000 iespējamajiem, un tās vispārējais sniegums veselības aprūpē ir diezgan vājš, izņemot pacientu informēšanu un dažus ar sabiedrisko veselību saistītus sasniegumus, piemēram, cukura līmeņa kontrole diabēta slimniekiem un zīdaiņu vakcināciju.

Eiropas Veselības aprūpes patērētāju indekss ir kļuvis par Eiropas veselības aprūpes novērtējuma standartu. Tas novērtē 33 Eiropas valstu veselības aprūpes sistēmas ar 38 indikatoriem, aptverot sešas jomas, kas ir vissvarīgākās veselības aprūpes patērētājiem: pacientu tiesības un informācija, e-veselība, gaidīšanas laiks, lai saņemtu ārstēšanu, ārstēšanas rezultāti, sniegto pakalpojumu spektrs un pieejamība un zāļu pieejamība. Indekss tiek veidots, gan apkopojot gan valsts statistikas, gan pacientu aptauju, gan neatkarīgu pētījumu rezultātus, ko veic Briselē reģistrētais Veselības aprūpes patērētāju iespēju nodrošināšanas birojs.