Aptiekām neatmaksājas diennakts filiāļu uzturēšana

Aptiekas filiāļu uzturēšana, kas strādā visu diennakti, ir neizdevīga, jo klientu plūsma nakts stundās nevar nosegt filiāles izmaksas, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja, aptaujājot tīklu aptieku uzņēmumus.

"Diennakts aptieku uzturēšana neatmaksājas, jo nakts laikā aptieku apgrozījums ir ļoti zems," atzīst "Ģimenes aptieku" tirdzniecības attīstības vadītājs Egils Tēbelis.

Viņš norāda, ka "Ģimenes aptiekām" ir viena diennakts filiāle - Rīgā, Tallinas ielā 57b. Visbiežāk diennakts aptiekā nakts laikā tiek pirktas kontracepcijas preces - prezervatīvi, grūtniecības testi un avārijas kontracepcijas līdzekļi, kā arī higiēnas preces - higiēniskās paketes, tamponi, papīra kabatas lakatiņi, tāpat pieprasītas esot insulīna šļirces. "Dažkārt tiek iegādāti arī sezonai atbilstoši bezrecepšu medikamenti, piemēram, patlaban pretsaaukstēšanās līdzekļi, bet ļoti reti - recepšu līdzekļi," stāsta Tēbelis.

Arī "Euroaptieku" valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe klāsta, ka diennakts filiāļu uzturēšana neatmaksājas, jo nav iespējams nosegt papildu izmaksas, kas rodas, nodarbinot farmaceitus ārpus regulētā darba laika.

"Ja nakts stundās aptiekās neiegriežas vismaz desmit klienti, tad tas neatmaksājas," atklāj uzņēmēja, vienlaikus norādot, ka "Euroaptiekām" nav bijušas diennakts filiāles.

Savukārt "Mēness aptieku" pārstāve Zaiga Barvida uzsver, ka diennakts filiāļu uzturēšana ir daļa no aptieku sociālās atbildības pret iedzīvotājiem, nodrošinot augstas kvalitātes farmaceitisko aprūpi.

"Mēness aptieku" tīklam esot piecas diennakts aptiekas Rīgā - "Kamēlijas aptieka" Brīvības ielā 74, "Rīgas Vecpilsētas aptieka" Vaļņu ielā 28, "Rudens aptieka" Jasmuižas ielā 1, "Jaunā Torņkalna aptieka" Vienības gatvē 49 un "Mēness aptieka 2" Mazajā Nometņu ielā 32.

"Esošās diennakts aptiekas kā diennakts aptiekas ir darbojušās jau ilgu laiku, cilvēki par tām zina un tajās iegriežas arī nakts stundās, lai iegādātos nepieciešamos medikamentus," stāsta Barvida, klāstot, ka klienti nakts stundās pērkot tos pašus medikamentus, ko dienas laikā - gan pretsaauktēšanās līdzekļus, gan pretsāpju zāles, gan recepšu un kompensējamos medikamentus.

Jau ziņots, ka, sākoties saaukstēšanās un gripas slimību sezonai, vidēji par piektdaļu palielinājies aptieku apgrozījums.

Šoruden akūto augšējo elpceļu infekciju cirkulācija ir augstākā pēdējo piecu gadu laikā, kas izskaidrojams ar straujo gaisa temperatūras maiņu, iepriekš informēja Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Vieni no slimību izraisītājiem ir adenovīrusi. Šī infekcija parasti sākas ar 37,5 grādu temperatūru, kas dažu dienu laikā sasniedz 38,5 grādus. Sākumā ir iesnas, pēc tam sāk sāpēt kakls, var iekaist acu gļotāda, parādīties sauss klepus. Pārslimošana notiek aptuveni divās nedēļās.

Otrs patlaban cirkulējošais vīruss ir paragripas vīruss. Tam raksturīgs balss aizsmakums, kas var pāriet pat balss zudumā.

Ar šīm infekcijām saslimuši 4000 iedzīvotāju uz 100 000 iedzīvotāju. Lielākoties tie ir mazi bērni līdz četru gadu vecumam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.