Visām sirdskaitēm noteikta viena kompensācija medikamentiem

No šīs nedēļas visu sirds un asinsvadu sistēmas slimību pacientiem ir noteikts vienots valsts kompensācijas apmērs medikamentiem – 75 procenti, to paredz Veselības ministrijas (VM) sagatavotie un valdības apstiprinātie noteikumi.

Tajā pašā laikā tiek samazināts vienas diagnozes – sirds mazspējas – kompensācijas apmērs, kas līdz šim bija simtprocentīgs.

Pērn saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu medikamentiem un medicīnas ierīcēm, kā arī veselības nozares finansējuma apcirpšanas rezultātā tika samazināts zāļu kompensācijas apmērs no 90 uz 75 procentiem un no 75 uz 50 procentiem, nesamazinot kompensācijas apmēru 100 procentu zāļu kompensācijas gadījumā. Veiktās izmaiņas nodrošināja valsts budžeta līdzekļu izlietojuma samazinājumu, taču ievērojami pasliktināja kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču pieejamību pacientiem.

Izvērtējot situāciju valsts kompensējamo medikamentu budžetā un ņemot vērā, ka sirds un asinsvadu saslimšanas ir izplatītākais nāves cēlonis, pēc diskusijām ar medicīnas nozares profesionālajām organizācijām tika nolemts paaugstināt kompensācijas apmēru zāļu iegādei sirds un asinsrites sistēmas slimību pacientiem, šādu izmaiņu nepieciešamību argumentē VM. Finansējums zāļu kompensācijai netiek palielināts, taču Veselības ekonomikas centra veikto pasākumu rezultātā – iekļaujot lētākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles, samazinot kompensējamo zāļu sarakstā jau iekļautu medikamentu cenas un pārvērtējot medikamentu izmaksu efektivitāti – ir panākts izdevumu samazinājums zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros. Tādējādi uzlabosies medikamentu pieejamība hipertensijas un citu asinsrites slimību gadījumos, jo par 25 procentiem samazināsies pacientu līdzmaksājums, uzsver VM.

Tātad no šāgada 1. novembra pacientiem ar sirds un asinsvadu slimībām par kompensējamām zālēm 50 procentu vietā būt jāpiemaksā 25 procenti. Pacientu organizācijas to novērtējušas ļoti pozitīvi. Ir tikai viens izņēmums, proti, pacienti ar sirds mazspēju, kuriem pagājušajā gadā tika saglabāta 100 procentu kompensācija, kas nozīmē – šiem pacientiem tagad tiek ieviests līdzmaksājums 25 procentu apmērā. "Jā, tā tas ir. Samazināta vienas diagnozes – jau pieminētās sirds mazspējas – kompensācija. Šāds risinājums guvis arī Latvijas Kardiologu biedrības atbalstu," Neatkarīgajai uzsver VM speciālists Oskars Šneiders.