Austrumu slimnīca atver jauno Neatliekamās palīdzības klīniku

Izveidojot jauno Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku, jau ir ieguldīts liels darbs, taču vēl lielāks turpmāk klīnikas darbiniekiem būs jāiegulda, sniedzot neatliekamo palīdzību katram pacientam, svinīgajā klīnikas atvērto durvju pasākumā sacīja Austrumu slimnīcas valdes locekle Anita Slokenberga.

Viņa atgādināja, ka klīnikas tapšana bija smags process, taču arī turpmāk tiem cilvēkiem, kuri jaunuzceltajās telpās strādās, būs jāiegulda smags darbs.

Sveicot Austrumu slimnīcu, veselības ministrs Didzis Gavars pauda prieku, ka vēl viņa pēdējās darba gaitās Veselības ministrijā ir iespēja piedalīties jaunās struktūrvienības atvēršanā. Jaunās klīnikas personālam ministrs pateicās par ikdienas grūto darbu, par kuru ne vienmēr nākas dzirdēt atzinīgus vārdus, tomēr ministrs pauda pārliecību, ka iedzīvotāji šo ieguldījumu novērtē un novērtēs.

Viņš arī pasniedza 12 Atzinības rakstus slimnīcas darbiniekiem. Atzinības rakstus par ieguldījumu neatliekamās medicīnas palīdzības pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā saņēma slimnīcas mediķi un darbinieki: Valdis Mednis, Roberts Stašinskis, Jānis Upmalis, Daina Rožkalne, Juris Andreisons, Ingrīda Kaže, Roberts Spručs, Aleksejs Višņakovs, Pjotrs Harlamovs, Vladimirs Groškovs, Sergejs Arutjunovs un Antons Dukčinskis.

Sirds un asinsvadu slimību klīnikas vadītājam kardiologam Artim Kalniņam Veselības ministrijas Atzinības raksts tika pasniegts, ņemot vērā daudzo pacientu ierosinājumus un pateicību.

Slimnīcas vadību sveica arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš un viņa vietniece Renāte Pupele. NMPD vadītājs atzina, ka dienestam un slimnīcas jaunajai klīnikai būs cieša sadarbība, jo tieši uz šejieni tiek nogādāti akūtie pacienti.

Tāpat Ploriņš sacīja, ka jaunais korpuss atgādinot tos apstākļus, kurus rāda filmās par ātro palīdzību citur pasaulē, un izsacīja domu, ka arī šajā klīnikā tagad varētu uzņemt filmu, rādot analoģiskus apstākļus.

Žurnāla "Latvijas Ārsts" redaktore Kamena Kaidaka, sveicot slimnīcu klīnikas atvēršanas dienā, pasniedza Latvijas Ārstu biedrības augstāko apbalvojumu - goda zīmi "Cilvēcības laiks" - Toksikoloģijas un sepses centra vadītājai Vijai Cerai.

Kā ziņots, šodien notika atvērto durvju diena jaunajā Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, kuru apmeklēja arī Gavars.

Jaunais korpuss ir veidots divos stāvos, kur pirmajā stāvā noritēs uzņemšana un neatliekamās palīdzības sniegšana, bet otrajā jau strādā Toksikoloģijas un sepses klīnika, kas izveidota, reorganizējot līdz šim plašāk pazīstamo Toksikoloģijas centru. 24 stundas šeit būs pieejamas visu slimnīcas profilu speciālistu konsultācijas, strādās traumpunkts un Saindēšanās un zāļu informācijas centrs. Šī būs vienīgā vieta Latvijā, kur nepieciešamā palīdzība tiks sniegta mikroķirurģijas un toksikoloģijas pacientiem un pacientiem ar politraumām.

Neatliekamās palīdzības klīnikā, izvērtējot indikācijas, notiks pacientu grupēšana pēc prioritātes un priekšroka būs tiem, kuru stāvoklis prasīs akūtu iejaukšanos. Tie, kuriem būs nepieciešama ilgāka novērošana, bet nebūs skaidra pamata viņu tūlītējai stacionēšanai, uz vairākām stundām medicīnas personāla uzraudzībā tiks izvietoti observācijas palātās.

Šis ir konceptuāli jauns risinājums, un tā veidošanas procesā klīnikas speciālisti pieredzes iegūšanai apmeklēja neatliekamās palīdzības slimnīcas Stokholmā un Čikāgā. Līdz ar to jaunā Neatliekamās medicīnas klīnika ir veidota atbilstoši gan starptautiskajām vadlīnijām, gan pasaules pieredzei.

Projekta kopējais finansējums ir 8,9 miljoni latu, no kura Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 2,4 miljoni latu, valsts galvotais aizdevums - 2 miljoni latu, bet pašvaldība projektā ieguldījusi 2,7 miljonus latu, kā arī valsts budžeta finansējums 685 000 latu apmērā un 984 000 latu no slimnīcas līdzekļiem.

Projekts "Neatliekamās palīdzības sniegšanas uzlabošana klīniskajā slimnīcā "Gaiļezers"" tika sākts 2005.gadā. Svinīgā kapsulas iemūrēšana jaunās klīnikas pamatos notika 2006.gada 4.septembrī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.