Pasaules Diabēta dienā daudz cilvēku izmantojuši iespēju bez maksas pārbaudīt veselību

Pasaules Diabēta dienas pasākuma apmeklētāji aktīvi izmantojuši iespēju bez maksas pārbaudīt savu veselību, aģentūru LETA informēja Latvijas Diabēta asociācijas prezidents Ingvars Rasa.

Pasaules Diabēta dienas pasākumu Rīgas Kongresu namā sestdien apmeklēja aptuveni 2000 cilvēku. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja bez maksas noteikt glikozes līmeni asinīs, holesterīna, triglicerīdu un glikozētā hemoglobīna līmeni, asinsspiedienu, noteikt kaulu minerālo blīvumu, ķermeņa svaru, kā arī saņemt ārstu padomus: endokrinologu, zobārsta un psihologa rekomendācijas, saņemt informāciju par cukura diabētu, iepazīties ar jaunumu izstādi par piedāvājumiem diabēta pacientiem.

Veicot glikozes līmeņa pārbaudi 925 apmeklētājiem Pasaules Diabēta dienai veltītā pasākuma laikā, jaunatklātu cukura diabētu konstatēja 4,9%. Cilvēkiem, kuriem paaugstināts glikozes līmenis asinīs konstatēts pirmo reizi, ieteica apmeklēt ģimenes ārstu, lai veiktu izmeklēšanu diagnozes precizēšanai.

Pasākuma laikā asinsspiedienu noteica 521 cilvēkiem. 63% cilvēku asinsspiediens bija ievērojami paaugstināts un no tiem 51% cilvēku nelieto medikamentus asinsspiediena pazemināšanai. Palielinātu ķermeņa svaru konstatēja 79% pārbaudes veicēju, samazinātu kaulu minerālo blīvumu, kas varētu liecināt par osteoporozi, konstatēja 33,3% pārbaudes veicēju.

Pasākumā piedalījās 20 medicīniskās kompānijas, Latvijas Medicīnas studentu asociācija un biedrība "Agritas skaistuma studija", kā arī Pētera Šmidkes vadītā Vācijas diabēta biedrība "Forderverein der Diabetes Sebsthilfegruppe".

Pasaules Diabēta dienai veltītus pasākumus Latvijas Diabēta asociācija šogad rīko jau 17.reizi. Latvijas Diabēta asociācijas rīkotie Pasaules Diabēta dienas pasākumi visu novembri notiks arī Rīgas priekšpilsētās, Aizputē, Alūksnē, Cēsīs, Jelgavā, Limbažos, Preiļos, Siguldā, Smiltenē un Valkā.

Latvijas Diabēta asociācijas rīkotie Pasaules Diabēta dienas pasākumi ir labdarības pasākumi pacientiem ar cukura diabētu, viņu līdzcilvēkiem, kā arī visai sabiedrībai un šo pasākumu rīkošanai netiek saņemts finansējums no valsts budžeta.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, ja aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekoši daudz insulīna vai organisms nespēj insulīnu efektīvi izmantot. Latvijā ir aptuveni 70 000 cukura diabēta pacientu.

Katru gadu Latvijā vairāk nekā 7000 cilvēkiem pirmo reizi nosaka cukura diabēta diagnozi un vairāk kā 1000 cilvēku sāk ārstēties ar insulīna preparātiem. Saslimstības pieauguma cēloņi ir populācijas novecošanās, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgi uztura ieradumi, un neveselīgs dzīves veids.

Cukura diabēts ir piektais izplatītākais nāves cēlonis.

Latvijas Diabēta asociācija dibināta 1993.gadā un tā apvieno cukura diabēta pacientus, ārstus, medicīnas māsas, farmaceitus, citus veselības aprūpes profesionāļus un labas gribas cilvēkus ar mērķi risināt cukura diabētu saistītās medicīniskās, sociālās un psiholoģiskās problēmas. Asociācija ir Starptautiskās Diabēta federācijas biedrs kopš 2005.gada.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais