Šogad ar tuberkulozi Latvijā inficējušies 578 cilvēki

Šā gada deviņos mēnešos Latvijā ar tuberkulozi saslimuši 578 cilvēki, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija. Тo šīs slimības šogad miruši 57 cilvēki.

Kā liecina LIC apkopotie dati, ik mēnesi ar šo slimību Latvijā saslimst no 45 līdz pat vairāk nekā 80 cilvēkiem. Lielākā daļa saslimušo ir vīrieši - 338. Saslimušo vidū ir arī 33 bērni vecumā līdz 14 gadiem un desmit pusaudži vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Vēl 66 cilvēkiem konstatēta multirezistenta tuberkulozes forma, kura nepakļaujas standarta ārstēšanai, jo baciļi nav jutīgi pret medikamentiem.

Kā ziņo Infektoloģijas centrs, vislielākā saslimstība ar šo slimību ir vecuma grupā no 25 līdz 55 gadu vecumam. Analizējot saslimstību reģionu griezumā, var secināt, ka vislielākā saslimstība šā gada deviņos mēnešos bijusi Saldus apkārtnē, kur 46,9 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju ir slimi ar tuberkulozi. Vispozitīvākā situācija ir Valkā, kur nav reģistrēts neviens šīs slimības pacients.

Rīgā saslimstības rādītājs ir 24 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Tuberkulozes ierosinātāji ir tuberkulozes mikobaktērija, kas ir ļoti izturīga ārējā vidē. Tā ir lipīga slimība, ar kuru cilvēks parasti inficējas no slima cilvēka tam runājot, klepojot, šķaudot.

Slimības pazīmes ir klepus, kurš ilgst vairāk par trim nedēļām, ar krēpām, reizēm ar asiņu piejaukumu. Mazāk specifiski simptomi ir nogurums, apetītes trūkums, krišanās svarā, elpas trūkums, sāpes krūtīs un nedaudz paaugstināta temperatūra.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais