Iedzīvotājus aicina vērtēt Sabiedrības veselības pamatnostādņu projektu 2011.-2017.gadam

Veselības ministrija (VM) publiskai apspriešanai nodevusi Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, aicinot iedzīvotājus sniegt savus papildinājumus, priekšlikumus vai komentārus, informēja VM.

Ar pamatnostādnēm var iepazīties VM mājaslapas sadaļā "Aktualitātes", bet savus ieteikumus var sūtīt uz e-pastu "sabiedribasveseliba@vm.gov.lv".

VM arī ziņo, ka priekšlikumus pamatnostādņu projektam, kas būs pieejams interneta vietnē, iedzīvotāji varēs iesniegt līdz 1.decembrim.

Līdzšinējās Sabiedrības veselības stratēģijas darbības termiņš beigsies 31.decembrī, tādēļ, iesaistot visplašāko speciālistu loku, tika izstrādātas jaunas pamatnostādnes, kuru galvenais mērķis ir paaugstināt Latvijas iedzīvotāju mūža ilgumu līdz 71,1 gadam vīriešiem, bet sievietēm - līdz 79,6 gadiem.

Jaunajās sabiedrības veselības pamatnostādnēs izvirzīti četri galvenie uzdevumi jeb rīcības virzieni: saslimšanas un mirstības mazināšana no neinfekcijas slimībām, mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošana, traumatisma un mirstības samazināšana no ārējiem nāves cēloņiem un veselības aprūpes pieejamības pilnveidošana.

Pamatnostādnes nosaka valsts kā politikas veidotājas rīcības virzienus iedzīvotāju kvalitatīva mūža nodrošināšanai, veicot visus iespējamos pasākumus ārējo un cilvēka dzīvesveida izraisīto slimību cēloņu novēršanai.

Sabiedrības veselību nosaka ne tikai veselības aprūpe jeb ārstēšana un tās sniegtās iespējas, bet gan visas sabiedrības - valsts un arī katra iedzīvotāja - rūpes par to, lai slimības pēc iespējas attālinātu. Veselīga un droša dzīves vide, uzturs, fiziska aktivitāte, smēķēšanas, alkoholisma un narkomānijas ierobežošana, slimību profilakse ir galvenie sabiedrības veselību veidojošie elementi. Bez tam veselīgas politikas atbalstīšana nav tikai VM prioritāte, bet visu, īpaši, vides, satiksmes, iekšlietu, zemkopības un izglītības sektoru kopīga iesaistīšanās un sabiedrības veselības jautājumu izpratne.